Poate ca printre oameni monogamia este o valoare apreciata insa in regnul animal ea este o raritate. Dintre cele 5.000 de specii de mamifere numai 3-5% formeaza perechi unice de-a lungul vietii. Si chiar si acestea mai "calca stramb" din cand in cand.
Fidelitatea in regnul animal este dificila si costisitoare. Masculii sunt inclinati spre raspandirea genelor, iar femelele cauta un tata cat mai bun pentru puii lor. Monogamia este echivalenta cu plasarea intregii "investitii reproductive" intr-un singur loc, in baza unui singur partener. Aceasta inseamna ca animalele trebuie sa incerce din rasputeri sa-si gaseasca "partenerul perfect", lucru care se poate dovedi greu si inselator.
In urma celor mai recente cercetari in domeniu, oamenii de stiinta au distins trei tipuri de monogamie in cadrul regnului animal:
- monogamia sexuala: atunci cand animalele intretin relatii sexuale cu un singur partener intr-o perioada data;
- monogamia sociala: atunci cand animalele formeaza perechi pentru a-si creste puii, dar intretin si relatii sexuale "extraconjugale";
- monogamia genetica: atunci cand testele ADN demonstreaza ca toti puii unei femele au fost conceputi de un singur tata.
In cazul oamenilor monogamia sexuala si cea sociala se identifica una cu alta de obicei, dar in cazul animalelor nu se intampla intotdeauna asa. De exemplu, 90% dintre pasari sunt monogame social (traiesc si isi cresc puii impreuna) insa multe dintre ele intretin relatii sexuale si cu alti parteneri. In acest fel se explica prezenta puilor in cadrul "familiilor" in care masculul este steril.
Publicat la: 15-07-2007
Distribuie: Tweet