Monogamia, o raritate in regnul animal - pagina 2 | 4animale.ro

Monogamia, o raritate in regnul animal

Soarecele de preerie

De asemenea, studiile recente au demonstrat ca animalele candva considerate ca etaloane ale fidelitatii, gibonii si lebedele, isi inseala si abandoneaza partenerii sau chiar "divorteaza", exact ca in cazul oamenilor.

Cele cateva animale intr-adevar fidele sunt studiate de catre cercetatori pentru a se putea defini bazele biologice ale fidelitatii. Unul dintre cele mai studiate animale este soarecele de preerie. Masculul prefera sa se imperecheaze in exclusivitate cu femela cu care "si-a pierdut virginitatea". Mai mult decat atat, fidelitatea sa este fanatica: nu numai ca nu curteaza alte femele, dar le ataca! Cercetatorii au descoperit ca anumiti neurotransmitatori din creierul soarecelui de preerie sunt responsabili pentru acest tip de comportament.

O alta specie care "se incapataneaza" in fidelitate este vulturul negru. Atunci cand observa o copulatie in apropierea sa, acesta ataca "don juanul". Partenerii vulturi negri clocesc impreuna ouale (in schimburi de 24 de ore) si hranesc impreuna puii vreme de opt luni.

In timp ce oamenii de stiinta incep sa descopere cauzele care determina unele animale sa ramana fidele partenerilor lor, motivatia fundamentala a monogamiei ramane totusi un mister. Explicatia cea mai acceptata rezida in aceea ca monogamia este importanta in situatii in care puii au o sansa mai mare de supravietuire daca ambii parinti se ocupa de cresterea lor. 

Totusi, aceasta explicatie nu este valabila in cazul tuturor animalelor. Antilopa pitica africana este monogama sexual insa masculul nu se implica in cresterea puilor.

In lumina celor mai recente cercetari monogamia pare a fi "crema" stilurilor de viata sexuala.

Publicat la: 15-07-2007
Distribuie: Tweet