Chitcanii (Soricidae) - pagina 2 | 4animale.ro

Chitcanii (Soricidae)

Crocidura russula

Simtul vazului este slab dezvoltat insa chitcanii poseda un auz si miros excelente, pe care le folosesc din plin pentru a-si gasi hrana.

Chitcanilor le cresc dinti de lapte in perioada uterina, dar acestia cad sau sunt resorbiti inca dinainte de nastere. Puii de chitcani au deja un al doilea rand de dinti deja formati atunci cand se nasc (la unele specii dintii au varfurile de culoare rosu intens datorita unor depuneri de fier). Asadar, chitcanii traiesc toata viata cu un singur rand de dinti, fapt ce le poate cre mari probleme datorita uzarii. Se pare ca exista chiar si chitcani care mor de inanitie, dantura lor tocita impiedicandu-i sa sa hraneasca.

Chitcanii de apa sunt adaptati la viata acvatica. Ei inoata foarte bine si vaneaza atat in apa cat si pe uscat. Multe specii de chitcani acvatici au intre degete si pe lateralele labelor fire de par lugi si tepoase care ii ajuta la inot, marind suprafata de contact cu apa. Aceste fire de par pot retine intre ele bule de aer ceea ce permite chitcanilor chiar sa “calce apa”, fugind pe luciul sau fara a se scufunda.

Pielea chitcanilor secreta niste substante care le dau gust neplacut, astfel incat pisicile, desi ii vaneaza si prind, nu ii mananca niciodata.

Chitcanii pot trai intre 12 si 30 de luni.

Caracteristici unice in lumea mamiferelor

Chitcanii sunt creaturi foarte interesante, care prezinta cateva caracteristici unice in randul mamiferelor. Spre exemplu, unele specii sunt veninoase, muscatura lor paralizand sau omorand victima. Ei au o “punguta” de venin la baza dintilor de pe maxilarul inferior si veninul este pompat prin dinte in victima. Aceasta adaptare permite chitcanilor sa vaneze animale mai mari decat ei.

Cateva specii de chitcani (din genurile Sorex si Blarina) utilizeaza ecolocatia. Ei emit sunete ultrasonice cu ajutorul unui organ situat in laringe pentru a putea inspecta habitatul (spre deosebire de lilieci care folosesc ecolocatia pentru a-si detecta prada).

Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, chitcanilor le lipseste osul zigomatic (os pereche care contribuie la formarea orbitei).

Publicat la: 27-06-2008
Distribuie: Tweet