Chitcanii (Soricidae) - pagina 3 | 4animale.ro

Chitcanii (Soricidae)

Crocidura russula

O alta caracteristica deosebit de interesanta a chitcanilor este aceea ca 10% din greutatea corpului lor este reprezentata de greutatea creierului!

Habitat

Chitcanii se pot adapta multor tipuri de habitate desi se para ca le prefera pe cele cu un grad de umiditate mai ridicat. Ei traiesc in paduri, sesuri, pe malurile apelor, in munti sau chiar in regiuni aride. Isi construiesc cuiburile fie sub pamant, fie ascunse in straturile de vegetatie moarta de pe sol, fie utilizeaza cuiburi de rozatoare abandonate. Sunt insa si buni cataratori, urcandu-se adesea in copaci pentru a-si cauta hrana.

Desi chitcanii au un renume prost, nu putem sa nu mentionam utilitatea lor in special in apropierea fermelor agricole si gradinilor, unde controleaza eficace populatiile de insecte daunatoare.

Comportament

Chitcanii sunt animale foarte active, care sunt alerte aproape mereu, fara a tine cont de ciclul noapte-zi, miscandu-se in permanenta. Ei se odihnesc odata la cateva ore si isi petrec aproape tot timpul cautandu-si hrana. In cazul in care nu gasesc hrana chitcanii intra intr-o stare de torpoare incetinindu-si metabolismul pentru a-si putea salva energia. Chitcanii sunt animale solitare, intalnindu-se si tolerandu-se numai pentru scurte perioade de timp in sezonul de imperechere. Ei sunt foarte teritoriali si agresivi fata de alte exemplare ale speciei. Fiecare chitcan isi stabileste un anumit teritoriu in care isi duce viata si pe care si-l marcheaza cu ajutorul secretiilor unor glande. Conflictele generate de incalcarea teritoriului se rezolva de obicei doar prin tipete si strigate pe care chitcanii le lanseaza in directia adversarului, insa se poate ajunge si la lupte aprige.

Chitcanii nu hiberneaza intrucat corpul lor este prea mic pentru a putea acumula rezerve de grasime care sa ii ajute sa supravietuiasca pe timpul perioadei de hibernare.

Hranire

Chitcanii au metabolismul extrem de rapid si, in consecinta, un apetit vorace. Ei rebuie sa se hraneasca foarte des, o data la maxim cateva ore, pentru a putea supravietui.

Publicat la: 27-06-2008
Distribuie: Tweet