Tigrul - pagina 3 | 4animale.ro

Tigrul

Tigru bengalez

Ei vaneaza singuri, ghidandu-se dupa simtul vazului, al auzului si mai putin dupa miros. Folosesc doua tehnici de vanatoare: furisarea si statul la panda.

Desi este un animal masiv, tigrul poate ajunge la viteza de 60km/h pe orice suprafata in timpul vanatorii si poate sari pana la 5m inaltime si 9-10m in lungime. Tigrii nu au din instinct abilitatea de a vana ci si-o formeaza invantand de la mama lor.

Reproducere
Masculii sunt poligami iar femelele sunt poliandre. Imperecherea se poate face oricand, dar perioada cea mai frecventa este in lunile noiembrie-aprilie. Tigroaica este capabila de fecundare numai cateva zile pe an, timp in care imperecherea are loc de mai multe ori pe zi si insotita de sunete puternice.

Femelele nasc pentru prima oara la varsta de 3-4 ani, gestatia dureaza 97-112 zile iar perioada dintre nasteri este de 2-2,5 ani. O femela poate naste 10-20 de tigrisori pe parcursul vietii, din care jumatate vor muri de mici. Tigroaica isi alege sa-si faca culcusul in locuri greu accesibile: printre pietre, in pesteri sau desisuri de trestie.

Conservare
De prin anii 1947 vanatoarea de tigri a fost complet interzisa. Cu 100 de ani in urma numarul tigrilor din toata lumea ajungea la 100.000 de indivizi, dar acum numarul a scazut pana la 2.500 de indivizi capabili de reproducere, din cauza braconajului  si distrugerii habitatului natural. Tigrul este vanat ca trofeu (pentru blana sa foarte pretioasa), dar si vanarea excesiva a animalelor cu care se hraneste duce indirect la reducerea numarului de tigri. Probabilitatea ca tigrul sa dispara ca specie in viitorul apropiat este nula, datorita faptului ca-n captivitate se regaseste un numar mare de tigri capabili de reproducere.

Eforturile de conservare a speciei au dat roade, drept exemplu avem revenirea spectaculoasa a speciei tigrului siberian care de la numarul de 20-30 de indivizi in anul 1948 a ajuns in prezent la circa 400.

Publicat la: 13-11-2013
Distribuie: Tweet