Luxatia de sold la puii de papagali si cinteze | 4animale.ro

Luxatia de sold la puii de papagali si cinteze

Sanatate Papagali

Pui cu luxatie de sold

Luxatia de sold este o deformare a articulatiei soldului puilor de pasari, care se poate produce atat in cazul papagalilor cat si in cazul cintezelor (canari, zebre australiene etc.). Aceasta afectiune este specifica pasarilor de mici dimensiuni (perusi, nimfe, cinteze, agapornis etc.) si se intalneste mult mai rar la puii papagalilor de talie medie si mare.

Puiul care prezinta luxatie de sold este incapabil sa-si tina picioarele sub el, in pozitie normala datorita faptului ca acestea sunt inclinate in exterior, in unghi fata de corp. Acest tip de luxatie a articulatiei poate afecta un singur picior sau amandoua si poate avea diferite grade de severitate, putand ajunge pana la o inclinare a picioarelor in unghi de 90° fata de corp.

Totusi luxatia de sold este tratabila cu conditia sa fie descoperita la timp. Daca puiul este lasat sa creasca in aceste conditii, oasele si articulatiile se vor calcifia si luxatia va deveni permanenta, impiedicand pasarea sa duca o viata normala.

Cauze
De cele mai multe ori cauzele acestei afectiuni sunt:
- suprafata defectuoasa a podelei cuibului in care sunt crescuti puii. Astfel, cuiburile care nu au scobitura in placa de la baza si, mai ales, cuiburile care nu sunt prevazute cu asternut (talas in cazul papagalilor si sforicele, servetele si alte materiale in cazul cintezelor) favorizeaza intr-o mare masura aparitia acestei afectiuni intrucat podeaua devine alunecoasa si puii nu-si pot sprijini in nimic piciorusele fragile.

Pui cu luxatie de sold

- dieta dezechilibrata si saraca in calciu a parintilor, care nu au transmis puilor nutrientii necesari,
- accidente petrecute: strivirea puiului de catre mama sau tata in cuib,
- hranirea excesiva la mana a puilor de catre stapanii lor,
- incompatibilitate genetica a parintilor (acest lucru este valabil atunci cand in randul puilor unei anumite perechi se inregistreaza o rata ridicata a acestei afectiuni).

Tratament
Conditia absolut necesara pentru ca tratamentul sa fie eficient este ca afectiunea sa fie descoperita la timp si masurile impotriva ei luate imediat. Pentru a putea depista la timp aceasta deformare va trebui sa supravegheati puii intre ziua a-8-a si a-14-a de viata, cand este cel mai probabil sa se produca luxatia. Un pui cu varsta de peste 14 zile nu va mai putea fi corectat. De indata ce observati aparitia defectului de pozitie va trebui sa actionati. Astfel, exista 3 tipuri de tratamente pe care le puteti aplica puilor:

Publicat la: 02-03-2011
Distribuie: Tweet