Index Alte animale Mangustele (Herpestidae)

Mangustele (Herpestidae)

Cynictis penicillata - mangusta galbena

Deseori incluse in familia Viverridae, mangustele sunt de fapt mamifere inrudite cu felinele, care fac parte din ordinul Carnivora, familia Herpestidae. Aceasta familie cuprinde peste 30 de specii de manguste grupate in 15 de genuri. Desi inrudita cu familia Viverridae, familia Herpestidae are caracteristici proprii.
Mangustele sunt animale foarte adaptabile, fiind raspandite in Africa, Asia, sudul Europei si Insulele Caraibe (unde au fost introduse de catre om pentru a controla populatiile de rozatoare si serpi).
Cateva specii de manguste sunt foarte inteligente si pot fi chiar invatate diverse trucuri, de aceea ele au fost apreciate ca animale de companie. Totusi, acolo unde au fost introduse s-au dovedit mai mult distrugatoare decat benefice, astfel incat importul lor este interzis astazi in multe tari.
In Egiptul antic mangustele erau venerate pentru abilitatea lor de a omori serpii. In India oamenii se mai aduna inca sa vada luptele dintre serpii veninosi si manguste, organizate de imblanzitorii de serpi. Totusi, sub presiunea organizatiilor de protectie a anmalelor aceste spectacole sinistre au inceput sa fie din ce in ce mai rare.
Descriere
Mangustele sunt carnivore de mici dimensiuni, cu lungimea corpului variind intre 18 si 75cm si greutati de pana la 7kg. Cea mai mica specie de manguste face parte din genul Helogale: mangusta pitica (Helogale parvula) si cantareste doar 200-300g.
Mangustele au cranii mici si boturi ascutite, urechi mici si rotunjite. Corpul lor este alungit si zvelt, picioarele scurte, iar coada lunga si de obicei stufoasa. Au gheare lungi, neretractile, pe care le folosesc la sapat. Blana lor este de obicei gri sau maronie. Blana catorva specii este dungata. Mangustele prezinta glande anale (spre deosebire de viveride, care prezinta glande perianale) care emit un miros neplacut.
Mangustele pot trai intre 7 si 14 ani, iar in captivitate chiar 20 de ani.

Pagina anterioaraPagina urmatoare
Trimite prin
Yahoo! Messenger
Share Acest articol a fost publicat la data 10.08.2008
Vizualizari: 14928 © www.4animale.ro

Articole recomandate

 1/4 
Tigrul 13.11.2013 | 4247 vizualizari
Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat 22.10.2008 | 16792 vizualizari
Rasul (linxul) 26.02.2010 | 19803 vizualizari
Liliecii (Chiroptera) 14.02.2009 | 9967 vizualizari
Leul - regele animalelor 11.08.2008 | 62504 vizualizari
N-ai gasit informatia pe care o cauti?
Da click aici si spune-ne ce subiect ti-ar placea sa gasesti in site!

Editorii nostri vor scrie pentru tine un articol cat mai curand!

Membri

Am uitat parola | Utilizator nou

Director animale

Ai un petshop, cabinet, crescatorie, asociatie, adapost sau pensiune pentru animale de casa?

Inscrie-te in director

Chestionar animale

Credeti ca ar trebui eutanasiati cainii fara stapan din marile orase?

» vezi toate poll-urile