Mangustele (Herpestidae) - pagina 3 | 4animale.ro

Mangustele (Herpestidae)

Cynictis penicillata - mangusta galbena

Mangustele sapa in pamant cu ajutorul ghearelor lor lungi si isi cauta hrana rasturnand pietre sau scormonind stratul de vegetatie moarta de pe sol.
Abilitatea mangustelor de a vana serpi veninosi este legendara. Totusi, succesul lor nu se datoreaza imunitatii la venin, asa cum se crede, ci unei istetimi deosebite. Mangusta provoaca sarpele sa atace in mai multe randuri pentru a-si elibera veninul, iar ea se fereste cu agilitate. Astfel sarpele, dupa cateva atacuri succesive este epuizat si si-a pierdut deja tot veninul. Atunci mangusta se repede asupra lui si il omoara muscandu-l de ceafa.
Reproducere
Femela mangusta isi anunta perioada de receptivitate sexuala prin emiterea unor mirosuri specifice. Majoritatea mangustelor se imperecheaza o singura data pe an, in sezonul ploios. Anumite specii insa se pot imperechea de mai multe ori pe an. Perioada de gestatie dureaza in medie 60 de zile (exista insa si exceptii). In general femelele nasc 1-4 pui golasi, cu ochii si urechile inchise si complet neajutorati, cantarind doar cateva zeci de grame. Ei se dezvolta insa foarte repede si in jurul varstei de 4-5 saptamani isi pot purta singuri de grija.
Suricatele (Suricata suricatta)
Se cuvine sa spunem cateva cuvinte in plus despre suricate, aceasta categorie aparte de manguste. Suricatele apartin genului Suricata si sunt raspandite in Desertul Kalahary si in sudul Africii. Ele traiesc in grupuri de 20-30 de indivizi (uneori chiar si 50) si folosesc drept adaposturi vizuinile abandonate de popandai. Dimineata suricatele ies din vizuini pentru a face bai de soare stand in doua labe si apoi pornesc in cautarea hranei. In timp ce membrii grupului cauta de mancare intotdeauna exista o suricata – santinela – care sta de paza ridicata in doua labe pe puncte inalte (musuroaie de furnici, tufisuri etc.). De indata ce sesizeaza un pericol santinela da alarma emitand diferite tipuri de sunete, in functie de tipul pericolului.
Se pare ca suricatele se implica in multe activitati sociale, cum ar fi luptele sau cursele de alergari.
Conservare
Unele specii de manguste sunt declarate specii pe cale de disparitie datorita micsorarii habitatelor lor.

Publicat la: 11-08-2008
Distribuie: Tweet