Index Pisici Ingrijire Naparlirea pisicilor - un proces natural

Ingrijire pisici

Naparlirea pisicilor - un proces natural

Periajul pisicii

Toate mamiferele naparlesc periodic si nici pisica nu face exceptie de la aceasta regula. Naparlirea este un proces natural de schimbare si regenerare a firelor de blana, necesar pentru adaptarea la coditiile climatice sezoniere. Astfel, primavara, prin naparlire, pisicile isi leapada blana groasa si deasa care le-a aparat de frig peste iarna, inlocuind-o cu o blana mai subtire si mai potrivita astfel pentru vremea calduroasa.

Procesul de naparlire este direct influentat de cantitatea de lumina zilnica la care pisica este expusa. Astfel, naparlirea de primavara incepe odata cu zilele mai lungi, iar cea de toamna incepe odata cu scurtarea zilelor. Naparlirea periodica este mult mai evidenta la pisicile care traiesc afara decat la cele care traiesc in casele noastre. Acestea din urma au ritmurile naturale dereglate datorita faptului ca lumina in casele noastre, desi artificiala, nu respecta orarul normal. Temperatura din interiorul caselor noastre este relativ constanta pe tot parcursul anului si, de multe ori, in casa este lumina pana dupa miezul noptii, iar pisicile devin derutate de acest ciclu noapte-zi dezechilibrat. Astfel, in general, pisicile care traiesc in casa naparlesc mai putin cantitativ decat cele de afara, dar naparlesc pe tot parcursul anului.
Asadar, nu va suparati pe pisica dumneavoastra daca va lasa par prin toata casa, este perfect normal sa se intample asta. Ganditi-va ca si dumneavoastra va cade parul!

Rasele Devon Rex si Cornish Rex, datorita parului scurt, carliontat si lipit de corp, sunt renumite pentru faptul ca naparlesc foarte putin, iar rasa Sphynx nu naparleste deoc intrucat este aproape total lipsita de par. De asemenea, la fel ca oamenii, unele pisici naparlesc mai mult, altele mai putin. Totusi, in cazul in care considerati ca pisicuta naparleste excesiv sau naparleste brusc mai mult decat de obicei, adresati-va unui medic veterinar pentru ca este posibil sa sufere de vreo afectiune (diabet, hipertiroidism, alergii etc.)! De asemenea, pisicile naparlesc excesiv in perioade de stres.

Solutii pentru limitarea efectelor neplacute ale naparlirii
Retineti faptul ca naparlirea nu poate fi stopata deoarece este un fenomen absolut normal si natural. Totusi, daca avem grija asa cum trebuie de pisicuta noastra putem evita in mare parte efectele neplacute ale acestui proces.

1. Periati pisica cel putin o data pe zi! Orice pisica, fie ca are blana scurta sau lunga, va beneficia din plin de periaje regulate.

Pagina anterioara
12
Pagina urmatoare
Acest articol a fost publicat la data 02.08.2008
Vizualizari: 10193 © www.4animale.ro
N-ai gasit informatia pe care o cauti?
Da click aici si spune-ne ce subiect ti-ar placea sa gasesti in site!

Editorii nostri vor scrie pentru tine un articol cat mai curand!