Agresivitatea pisicilor - pagina 3 | 4animale.ro

Agresivitatea pisicilor

Ingrijire Pisici

Pisica agresiva

Incepeti gradual, castigarea increderii poate dura ore, zile sau chiar saptamani. Nu va pierdeti rabdarea si calmul! De asemenea, nu lasati pisica sa simta ca va este frica de ea, pentru ca se va folosi de acest avantaj pentru a ava domina. Aveti incredere in dumneavoastra, dar si in ea si pisica va simti si sesiza aceste lucruri din atitudinea pe care o afisati.

In cazul in care pisica va zgarie nu retrageti mana pentru ca nu veti obtine decat o zgarietura si mai profunda! Spuneti tare "Au" si incremeniti locului. In majoritatea cazurilor acest comportament va determina pisica sa-si retraga ghearele.

Agresivitatea teritoriala. Pisicile pot fi chiar mai teritoriale decat cainii. Va trebui sa aveti grija atunci cand introduceti o alta pisica sau un alt animal in casa. Acest aspect nu va fi discutat in acest articol, el facand obiectul unui material separat.

Agresivitatea datorata suprastimularii. De multe ori stapanii sunt uimiti atunci cand, in timp ce mangaie pisica, aceasta ii musca din senin. Acest comportament va transmite ca trebuie sa incetati mangaiatul si el poate surveni din mai multe motive: fie ati atins vreo zona sensibila sau dureroasa, fie pisica s-a saturat pur si simplu de mangaieri, fie s-a excitat din punct de vedere sexual si atunci agresivitatea este manifestata ca parte a ritualului de imperechere. Desi acest comportament pare sa se manifeste "din senin", totusi pisica afiseaza un limbaj corporal care precxede agresivitatea propriu-zisa: devine nelinistita, isi orienteaza urechile spre spate, isi muta capul in directia mainii stapanului, incepe sa dea nervos din coada. Daca observati aceste semne este cazul sa va opriti din mangaiat si sa lasati pisica linistita.

Agresivitatea redirectionata. Uneori pisica isi poate manifesta agresivitatea fata de stapan chiar daca nu acesta este cauza directa a neplacerii resimtite de pisica. De exemplu, un alt animal poate enerva pisica si aceasta se poate "razbuna" pe stapan. In astfel de cazuri identificati motivul supararii, inlaturati-l si lasati pisica singura pentru a se linisti.

Agresivitatea materna. Pisicile sunt foarte grijulii si protectoare cu puii lor si pot ataca atunci cand percep amenintari la adresa acestora. Deranjati cat mai putin mama si puii si oferiti-le un loc linistit, ferit de trafic si zgomote. Agresivitatea materna se diminueaza pe masura ce puii inainteaza in varsta.

Agresivitatea determinata de probleme medicale. Daca observati orice modificare a nivelului de agresivitate a pisicii dumneavoastra duceti-o imediat la un consult veterinar intrucat poate avea grave probleme de sanatate.

Publicat la: 30-10-2007
Distribuie: Tweet