Retentia oului la pasari | 4animale.ro

Retentia oului la pasari

Sanatate Papagali

Sara si Verdi

Retentia oului este o conditie medicala grava in care se pot afla femelele pasarilor, atat in cazul papagalilor cat si in cazul cintezelor. Speciile cele mai predispuse spre a dezvolta retentia oului sunt cele de dimensiuni mici: perusii, nimfele, amorezii, canarii, zebrele australiene si celelalte tipuri de cinteze. Retentia oului se produce atunci cand femela este incapabila sa expulzeze prin cloaca un ou deja format, acesta ramanand "blocat pe traseu" sau chiar in cloaca. Retentia oului este o problema serioasa, care trebuie rezolvata urgent, putand conduce usor la moartea femelei. Atentie! Acest articol nu inlocuieste vizita la veterinar, el are doar un rol informativ!

Cauze
Retentia oului se poate produce atat la femele aflate la prima depunere cat si la femele care au deja "experienta". Exista mai multe teorii cu privire la cauzele care genereaza o astfel de conditie medicala si stabilirea cu acuratete a cauzei poate fi dificila. Vom prezenta in cele ce urmeaza cele mai importante si mai vehiculate cauze posibile:

- deficienta de calciu care determina contractii insuficiente ale muschilor,
- varsta prea mica a femelei care poate insemna dezvoltarea insuficienta a aparatului reproducator,
- obezitate,
- conditii improprii de reproducere si implicit de depunere a oualor,
- stres,
- ou prea mare, prea moale sau malformat,
- istoric bogat de depuneri de oua,
- alimentatie dezechilibrata (cazul pasarilor hranite numai cu seminte, o astfel de dieta neasigurand pasarii intreg necesarul de vitamine si minerale),
- hipotermie,
- conditie fizica precara a exemplarului (datorata lipsei exercitiilor de zbor si/sau a coliviilor prea mici),
- infectii la nivelul oviductului.

Publicat la: 05-02-2011
Distribuie: Tweet