Papagalul Marele Alexander - Psittacula eupatria - pagina 2 | 4animale.ro

Papagalul Marele Alexander - Psittacula eupatria

Ingrijire Papagali

Marele Alexandru

Diferentierea vizuala a sexului unui Mare Alexander este greu de realizat pana la implinirea varstei de 3 ani. Aceasta varsta marcheaza atingerea maturitatii sexuale si formarea penajului adult. Astfel, incepand cu aceasta varsta masculul va prezenta gulerul colorat descris mai sus. Femela este lipsita de acest guler, are coada mai scurta si este mai usoara decat masculul. Stabilirea varstei unui Mare Alexander este destul de usor de realizat pana la varsta de 2-3 ani, dar odata atinsa maturitatea sexuala aceasta sarcina devine extrem de dificila. Puii sunt similar ca aspect cu femelele, au coada mult mai scurta si irisul gri.
Ca pasari de companie, papagalii Marele Alexander sunt cautati pentru inteligenta lor si pentru capacitatea de invatare a vorbirii. Totusi, ei nu sunt pasari foarte usor de imblanzit si daca nu au fost obisnuiti de mici cu omul le va fi poate greu sa se adapteze. Nu sunt pasari foarte afectuoase, sunt independente, zgomotoase si pot manifesta comportamente agresive, mai ales in sezonul de imperechere. Marele Alexander este o pasare foarte activa si energica, care adora sa-si foloseasca din plin ciocul impresionant. Marele Alexander poate fi invatat sa vorbeasca, sa imite diferite sunete sau sa faca diferite trucuri si giumbuslucuri (totusi, acest lucru nu este o certitudine, ci depinde de fiecare pasare in parte). Angajamentul de crestere al unuia sau mai multor papagali Marele. Alexander nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate.
De-a lungul timpului s-au selectionat mai multe varietati coloristice ale papagalului Marele Alexander, dintre care amintim: lutino, greygreen, blue, darkgreen, isabel, cinnamon etc.
Papagalul Marele Alexander nu este indicat sa fie gazduit in colivii sau voliere impreuna cu alte specii de papagali deoarece este teritorial si poate fi agresiv, in special in sezonul de imperechere. El poate deveni agresiv chiar si cu alte exemplare de Marele Alexander. Ideal este sa aveti o pereche de “Mari Alexanderi” pe care sa o gazduiti intr-o colivie foarte mare sau intr-o voliera.

Publicat la: 25-01-2008
Distribuie: Tweet