Determinarea varstei unui papagal Micul Alexander | 4animale.ro

Determinarea varstei unui papagal Micul Alexander

Ingrijire Papagali

Papagal Micul Alexander. David

In mod normal, fiecare pasare pe care o achizitionati ar trebui sa poarte un inel de identificare. Acesta ar trebui sa aiba inscriptionat, pe langa alte informatii si anul nasterii pasarii. In cazul in care papagalul dumneavoastra nu poarta un astfel de inel, crescatorul sau petshopul de unde l-ati cumparat ar trebui sa va informeze asupra varstei. Daca nici acest lucru nu se intampla sau daca informatiile primite nu sunt credibile, va fi destul de greu sau chiar imposibil sa determinati varsta Micului Alexander. Este usor sa distingem puii foarte tineri de papagalii adulti, insa varsta unui papagal care si-a format deja penajul adult este foarte greu de stabilit. In cele ce urmeaza va vom oferi cateva indicii ajutatoare, dar, din pacate, acestea nu sunt sigure si nici valabile in toate cazurile.

Puii tineri au coada mai scurta decat adultii, dar, dupa cateva luni de zile de viata ei au aceleasi dimensiuni ca femelele adulte. De asemenea, ciocul puilor tineri este mai rozaliu, varful ciocului este mai pal si irisul prezinta mai mult negru.

Micul Alexander isi formeaza penajul adult abia in jurul varstei de 3 ani, moment de la care masculii prezinta un guler colorat (in functie de varietatea de culoare).

In general puii au o fizionomie mai dragalasa decat a adultilor si un aspect mai dulce.

Pentru determinarea varstei papagalului Micul Alexander va puteti orienta si in functie de comportamentul acestuia. De exemplu, puii trec printr-o perioada in care isi folosesc, precum bebelusii, ciocul pentru a explora mediul, muscand astfel chiar si degetele stapanilor. Ei devin usor agresivi si oarecum tafnosi. Puii de Micul Alexander pot avea miscari si comportamente oarecum stangace.

Totusi, toate aceste indicii sunt greu de sesizat si cuantificat si nici nu sunt valabile in toate cazurile.

Pe de alta parte, un Micul Alexander “batran” ar putea avea probleme de sanatate. Dintre cele mai frecvente amintim: musculatura deficienta, miscari limitate, puncte de depigmentare pe pielea picioarelor, penaj mat, obezitate sau scadere in greutate, cataracta sau alte modificari oftalmologice degenerative etc. Totusi, va trebui sa aveti in vedere ca bolile nu sunt numai apanajul batranetii ci ele pot aparea si la papagalii tineri.

Publicat la: 11-02-2008
Distribuie: Tweet