Ghid rapid de ingrijire a cainilor - pagina 2 | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a cainilor

Ingrijire Caini

Ghid rapid de ingrijire a cainilor

Castrarea

Atat femelele cat si masculii pot fi castrati. Aceasta interventie chirurgicala are numeroase avantaje: reduce riscul aparitiei tumorilor la organele reproducatoare, reduce agresivitatea animalelor si le imblanzeste temperamentul. Castrarea va elimina si posibilitatea sarcinilor nedorite sau accidentale, precum si riscurile asociate graviditatii si nasterii. O femela castrata nu va mai intra in calduri si nu va mai fi “vanata” de masculi cand iesiti cu ea la plimbare. Un mascul castrat nu va mai fi interesat sexual de femele. De asemenea, castrand animalele, reduceti riscul abandonului puilor nedoriti pe strada. Chiar si dupa castrare, daca asigurati cainelui dumneavoastra o dieta echilibrata si mult exercitiu fizic, nu se va ingrasa. Castrarea este ideal sa fie facuta inainte de declansarea primului ciclu de calduri.

Reguli generale de crestere a cainilor

Inainte sa va decideti sa achizitionati/adoptati un caine, informati-va la un cabinet veterinar asupra vaccinarilor care-i trebuiesc administrate precum si asupra obligativitatii de microchipare! In afara de vaccinari, cainele va avea nevoie de tratamente periodice impotriva infestarii cu purici sau paraziti intestinali.

Inainte sa aduceti acasa catelusul, procurati un bol pentru mancare si unul pentru apa. Puii sunt foarte curiosi si le place sa roada orice gasesc, asa ca aveti grija sa nu aiba acces la obiecte pe care le-ar putea distruge sau in care s-ar putea rani. Atentie la cabluri electrice, detergenti si alte substante chimice, plante otravitoare. Prezenta unui pui de caine in casa este similara cu cea a unui bebelus.

In cazul in care aveti posibilitatea sa tineti cainele afara, in curte, retineti ca acest lucru nu inseamna sa-l abandonati acolo. El va trebui ingrijit la fel de mult si nu-l veti putea lasa mereu afara. Asigurati-va ca nu poate evada din curte, nu-l tineti tot timpul legat in lant si oferiti-i o cusca unde sa se poata retrage.

Nu lasati cainele dumneavoastra mult timp singur, el este un animal social si are nevoie de compania dumneavoastra pentru a se dezvolta sanatos. Cainii (in special rasele mari) au nevoie de mult exercitiu fizic pentru a-si mentine sanatatea. Aveti totusi grija sa nu extenuati animalul solicitandu-i prea mult efort fizic.

Va trebui sa periati blana cainelui dumneavoastra pentru a-l mentine sanatos. Cainii cu blana lunga au nevoie de periaj zilnic, cei cu blana scurta de periaj saptamanal. Pentru plimbarile afara aveti nevoie de o zgarda si o lesa. Jucariile sunt necesare pentru a oferi companionului dumneavoastra o modalitate de distractie, pentru a-l feri de plictiseala si stres. Aveti grija sa procurati jucarii care sa nu poata fi dezmembrate in bucati mici pe care cainele sa le poata inghiti. Bolurile pentru mancare si apa vor trebui curatate zilnic.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet