Catel de Craciun? Mai bine nu! | 4animale.ro

Catel de Craciun? Mai bine nu!

Ingrijire Caini

Husky.

Acest articol a fost pus la dispozitie cu amabilitate de Brigimerci Siberian Husky Kennel

Un animal, fie caine, pisica, papagal sau orice altceva, nu e bine sa apara in familie ca si un cadou. Sosirea unui caine in familie schimba total viata unei familii si, in cel mai bun caz, timp de 10-15 ani, de aceea trebuie sa ne gandim serios, sa discutam cu membrii familiei inainte de a achizitiona un catel.

Cadourile cumparate in magazine se pot schimba pe altceva, dar ce se intampla cu un catel pe care cel care l-a primit nu il doreste?

De Craciun suntem in stare sa luam decizii impulsive, iar achizitionarea unui catel nu se face impulsiv. Consider ca achizitionarea unui catel este si un lucru de incredere, in cel mai bun caz tinem legatura multi ani cu crescatorul catelului. El va fi acea persoana care ne va ajuta, ne va da sfaturi in probleme mici sau mari. Concluzia mea este ca, cine vinde catei fara carte de origine, cainele nefiind legat si de numele lui, crede ca scapa de orice responsabilitate fata de catel in viitor.

Crescatorii adevarati nu planuiesc cuiburi din care cateii pot fi luati pe perioada Craciunului. Un crescator de incredere are planuri pentru cuiburi viitoare, care nu au nicio legatura cu vreo sarbatoare. In astfel de cazuri nu trebuie sa ne miram ca vom fi pe o lista de asteptare sau ca vom astepta luni intregi pentru un catel.

Daca dorim un catel si toata familia este de acord, sa alegem cu atentie. Daca am reusit sa gasim rasa pe care ne-o dorim, sa luam legatura cu crescatori, sa ii cautam, sa ii cunoastem pe ei si cainii lor. Crescatorul care se ocupa serios cu rasa aleasa se va bucura ca intalneste oameni care se gandesc inainte de a lua un catel. Putem sa punem multe intrebari cu curaj si sa nu ne miram ca si el ne va pune multe intrebari in legatura cu locul unde va sta catelul, cum va fi tinut si daca intr-adevar suntem in stare sa crestem rasa aleasa.

Chiar daca o numim Craciun ‘linistit’, aceasta perioada a anului este cea mai rascolitoare, toata lumea fuge dupa cadouri, impacheteaza, impodobeste bradul, gateste etc. A aduce un catel in casa in aceasta perioada nu e cea mai buna idee… Un catel are nevoie de foarte multa atentie, liniste, un loc stabil, ceea ce il ajuta sa se acomodeze mai usor.

De multe ori copilul este cel care ne mananca zilele spunandu-ne ca vrea un catel. Sa nu ne asteptam ca el va fi capabil sa creasca si sa ingrijeasca singur catelul.

Daca totusi dorim sa cumparam de Craciun un catel, sa incercam sa ‘testam’ viitorul stapan inainte de a cumpara catelul. Sa cumparam accesorii, cum ar fi lesa, zgarda, o carte despre caini sau orice altceva ce tine de catel, iar cu aceste lucruri vedem mai usor ce spune cel care primeste cadoul despre ideea noastra. Daca totul e ok, cu trecerea Sarbatorilor putem planui impreuna achizitionarea catelului, cautam crescatori, decidem impreuna, ceea ce ajuta ca familia sa fie cat mai constienta si pregatita pentru noul membru al familiei. Daca vom cumpara copilului catelul, astfel il invatam si pe el ca nu este vorba de o noua jucarie, ci de o fiinta, pentru care de acum inainte suntem responsabili toata viata ei.

Iar cand catelul va ajunge in noua lui familie, credeti-ma, toti veti fi la fel de bucurosi…. Va garantez!

Copyright Csordas Brigitta
Husky Romania

Distribuie: Tweet