Imblanzirea si manipularea hamsterilor | 4animale.ro

Imblanzirea si manipularea hamsterilor

Ingrijire Hamsteri

Hamster. Betty.

Chiar daca hamsterul nu poate fi dresat sa faca tot felul de giumbuslucuri, il puteti imblanzi in asa fel incat sa devina un companion afectuos si dragalas. De asemenea, unii hamsteri se vor imblanzi mai repede, altii mai greu, lucru valabil de altfel si in cazul oricarui alt animal. Totusi, pentru a va imblanzi hamsterul veti avea nevoie de multa rabdare, blandete, timp si dedicatie, iar animalul nu trebuie pedepsit sub nicio forma! Fiecare hamster are propria sa personalitate, la fel ca oamenii si, pentru a avea cat mai mult succes in dresarea lui, este ideal sa tineti cont de acest aspect.
Daca achizitionati hamsterul de la un crescator este mult mai probabil ca animalul sa fi fost deja obisnuit cu manipularile si, deci, sa fie mai usor de imblanzit. Insa, cu rabdare si afectiune veti reusi sa va apropiati de orice hamster, indiferent ca este vorba de un pui sau un adult care nu a fost obisnuit cu frecvente contacte cu oamenii.
Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati atunci cand doriti sa va imblanziti hamsterul:
1. Dupa achizitionare acordati hamsterului dumneavoastra 1-2 zile sa se acomodeze cu noua "casa". Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa cusca sa, vorbindu-i incet astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Nu incercati sa il atingeti si nu faceti miscari bruste in apropierea hamsterului intrucat se va speria. De asemenea, asezati cusca hamsterului intr-o camera linistita, lipsita de zgomote. In tot acest timp nu scoateti hamsterul din cusca.
2. Dupa ce animalul s-a obisnuit cu noul mediu si cu prezenta dumneavoastra, incercati sa-i oferiti o mica tratatie printre barele custii. Puteti folosi o stafida taiata in bucati, seminte de floarea soarelui sau bucatele de frcute uscate. Retineti ca trebuie sa va limitati la cantitati foarte mici! Daca la inceput refuza sa se apropie, lasati tratatia in cusca, in curand hamsterul va invata ca dumneavoastra ii aduceti de mancare si va deveni mai curajos. Ideal este sa va asezati pe jos langa cusca animalului, pentru ca acesta sa nu va perceapa ca pe o amenintare. Nu faceti miscari bruste ci vorbiti-i incet si calm.
3. Daca ati reusit sa il determinati sa vina sa ia tratatia din degetele dumneavoastra inseamna ca s-a obisnuit cu prezenta mainii si puteti incerca sa deschideti usa custii si sa introduceti mana inauntru. Asadar, introduceti mana cu tratatia in cusca si asteptati ca animalul sa se apropie. Hamsterii sunt si foarte curiosi si, pana la urma se vor apropia. Nu miscati mana si nu urmariti cu mana animalul prin cusca! Acordati-i timp sa vina singur catre dumneavoastra, nu il fortati! Aveti rabdare si, pana la urma, hamsterul isi va invinge teama si va veni sa inspecteze palma dumneavoastra si sa manance gustarea.

Publicat la: 04-02-2009
Distribuie: Tweet