Hamsterii pitici rusesti albi de iarna - Phodopus sungorus | 4animale.ro

Hamsterii pitici rusesti albi de iarna - Phodopus sungorus

Ingrijire Hamsteri

Phodopus sungorus.

Hamsterii pitici rusesti albi de iarna – Phodopus sungorus – sunt originari din estul Kazahstanului si sud-vestul Siberiei si se mai numesc “hamsteri siberieni”. Ei sunt mai rar intalniti in petshopuri decat hamsterii Campbell, cu care se aseamana destul de mult. Hamsterii pitici rusesti albi de iarna sunt deseori confundati cu hamsterii Campbell – Phodopus campbelli. Pentru a putea face diferenta intre aceste doua specii retineti urmatoarele: hamsterii Campbell au o singura dunga dorsala de blana mai inchisa la culoare pe cand hamsterii albi de iarna au trei dungi (una dorsala si cate una pe lateralele corpului); ochii hamsterilor albi de iarna sunt mai mari si urechile mai putin evidente iar blana lor este mai inchisa la culoare decat a celor Campbell. Din pacate, diferentierea este mai greu de facut daca nu vizualizati ambele specii. Tot din nefericire, hamsterii Campbell au fost imperecheati de-a lungul timpului cu hamsterii albi de iarna, aceasta practica facand si mai dificila diferentierea speciilor si dand nastere unor hibrizi neviabili, care dezvolta mult mai multe probleme de sanatate. Hamsterii albi de iarna poseda o adaptare climatica neintalnita la hamsterii Campbell: blana lor isi schimba culoarea in alb pe perioada de iarna. Aceasta modificare ar putea fi un indiciu important de diferentiere insa albirea blanii nu se intampla decat foarte rar in captivitate.

Hamsterii rusesti de iarna sunt mult mai mici decat hamsterii sirieni, adultii atingand circa 8-10cm lungime si 40-50g greutate. Codita lor este insesizabila iar labutele le sunt acoperite de blana. Hamsterii rusesti de iarna au o durata medie de viata de 1,5-2ani. Sunt animale foarte curate, care folosesc un singur colt al custii pentru urinare. Masculii sunt usor mai mari decat femelele iar diferentierea sexelor se face la fel ca la hamsterii sirieni. Cel mai important indiciu este distanta dintre organele genitale si anus care este mult mai scurta la femele decat la mascul (deseori anusul si vulva sunt lipite una de alta). De asemenea, masculii au scrotul cu testicolele de obicei vizibil.

Culoarea naturala a blanii hamsterilor rusesti de iarna este gri-cafeniu cu blana de pe burta alba insa in captivitate s-au obtinut alte cateva varietati de culoare: safir, pearl.

Hamsterii rusesti de iarna sunt creaturi dulci si dragalase, care nu au un stil de viata extrem de activ. Desi animale nocturne ei pot avea perioade de activitate in timpul zilei.

Publicat la: 15-10-2007
Distribuie: Tweet

Citeste si: