Hamsterii pitici rusesti Campbell – Phodopus campbelli – sunt originari din nordul Rusiei (Asia centrala) iar numele lor a fost pus in onoarea lui W.C. Campbell care i-a descoperit pentru prima oara in Mongolia, in anul 1902. Hamsterii Campbell sunt deseori confundati cu hamsterii pitici rusesti albi de iarna – Phodopus sungorus si incorect denumiti “hamsteri siberieni”. Pentru a putea face diferenta intre aceste doua specii retineti urmatoarele: hamsterii Campbell au o singura dunga dorsala de blana mai inchisa la culoare pe cand hamsterii albi de iarna au trei dungi (una dorsala si cate una pe lateralele corpului); ochii hamsterilor albi de iarna sunt mai mari si urechile mai putin evidente iar blana lor este mai inchisa la culoare decat a celor Campbell.
Din pacate, diferentierea este mai greu de facut daca nu vizualizati ambele specii. Tot din nefericire, hamsterii Campbell au fost imperecheati de-a lungul timpului cu hamsterii albi de iarna, aceasta practica facand si mai dificila diferentierea speciilor si dand nastere unor hibrizi neviabili, care dezvolta mult mai multe probleme de sanatate. Hamsterii albi de iarna poseda o adaptare climatica neintalnita la hamsterii Campbell: blana lor isi schimba culoarea in alb pe perioada de iarna. Aceasta modificare ar putea fi un indiciu important de diferentiere insa albirea blanii nu se intampla decat foarte rar in captivitate.
Hamsterii Campbell sunt mult mai mici decat hamsterii sirieni, adultii atingand circa 10-12cm lungime si 40-50g greutate. Codita lor este insesizabila, avand doar 10mm lungime iar labutele le sunt acoperite de blana. Hamsterii Campbell au o durata medie de viata de 2-3 ani. Masculii sunt usor mai mari decat femelele iar diferentierea sexelor se face la fel ca la hamsterii sirieni. Cel mai important indiciu este distanta dintre organele genitale si anus care este mult mai scurta la femele decat la mascul (deseori anusul si vulva sunt lipite una de alta).
Culoarea naturala a blanii hamsterilor Campbell este gri-cafeniu insa in captivitate s-au obtinut multe varietati de culoare: agouti, albino, opal, negru, argente (cafeniu-scortiosara cu ochii rosii), liliachiu etc. precum si patternuri ale blanii: pete, guler etc.
Publicat la: 15-10-2007
Distribuie: Tweet