Ghid rapid de ingrijire a hamsterilor sirieni (aurii) | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a hamsterilor sirieni (aurii)

Ingrijire Hamsteri

Ghid rapid de ingrijire a hamsterilor sirieni aurii

Caracteristici generale

Hamsterii sirieni (Mesocricetus auratus) ating la maturitate o lungime de 17-18cm, o greutate de 200g si pot ajunge pana la varsta de 3 ani. Au o codita foarte scurta. Culoarea originala a speciei in salbaticie este brun auriu insa in urma cresterii in captivitate au aparut si alte culori, incadrate in doua categorii: Agouti (care mai pastreaza marca originala) si Self. Agouti prezinta ca varietati de culoare: auriu, scortisoara, ruginiu, gri inchis, gri deschis, gri argintiu, galben. Self prezinta ca varietati de culoare: crem, alb, negru, fumuriu. In mod obisnuit hamsterii sirieni au blana scurta insa exista varietati cu blana lunga sau chiar fara blana.

Hamsterii sirieni sunt animale nocturne si deci isi petrec mare parte a zilei dormind. Ei pot fi nervosi daca sunt treziti in timpul zilei. Sunt animale solitare si trebuie tinuti intotdeauna individual in cusca intrucat dupa varsta de 8-10 saptamani se vor bate intre ei, aceste conflicte putand de multe ori rezulta cu rani grave sau chiar moartea. Hamsterii isi ating maturitatea sexuala la varsta de 3-6 saptamani si inceteaza sa se reproduca dupa implinirea varstei de 12-14 luni. Femelele intra in estru o data la 4 zile, deci gestatiile sunt imposibil de evitat in cazul in care gazduiti o pereche in aceeasi cusca!

Femela sau mascul?

Sexul hamsterului poate fi greu de determinat, in special daca nu avem la indemana un mascul si o femela pentru a-i compara. Cel mai important indiciu este distanta dintre organele genitale si anus. Aceasta este mult mai scurta la femele decat la mascul, unde este de aproximativ 1cm. De asemenea, masculii au scrotul cu testicolele de obicei vizibil.

Amenajarea unei custi
In magazinele de profil puteti gasi trei tipuri de custi pentru hamsteri: custi cu gratii, custi din plastic sau acvarii. Dintre acestea recomandam custile cu gratii, intrucat ele ofera cea mai buna ventilare si dau posibilitatea hamsterilor sa se catere pe peretii lor - o activitate care le este foarte placuta. Un amanunt important este acela ca gratiile sa nu fie prea distantate pentru a permite evadarea sau blocarea hamsterului intre ele. Acvariile sunt mai usor de curatat, dar nu permit o ventilatie corespunzatoare si nici nu permit hamsterilor sa se catere pe pereti. Custile din plastic modulare, desi ofera multe posibilitati de distractie (tunele, ascunzatori) pot fi dificil de curatat si nu permit ventilarea aerului.

Publicat la: 09-07-2007
Distribuie: Tweet