Ajutor! Hamsterii mei se bat! | 4animale.ro

Ajutor! Hamsterii mei se bat!

Ingrijire Hamsteri

Hamster pitic rusesc

Hamsterii sirieni sunt animale solitare! Acesta este un lucru foarte important, pe care toti detinatorii si iubitorii de hamsteri trebuie sa-l cunoasca si sa-l tina minte! Hamsterii sirieni sunt animale teritoriale, cu instincte puternice de aparare a spatiului in care isi desfasoara viata. Ei nu trebuiesc gazduiti NICIODATA altfel decat singuri. In caz contrar, se vor bate pana la moarte. Femela si masculul se vor tolera numai daca sunt in perioada de imperechere si chiar si atunci trebuie separati imediat dupa consumarea actului sexual. Puii de hamsteri sirieni trebuiesc separati imediat dupa implinirea varstei de 8-10 saptamani pentru a putea preintampina orice fel de conflict. Nu gazduiti niciodata doi sau mai multi hamsteri sirieni in aceeasi cusca!
Hamsterii pitici sunt animale mai sociale decat hamsterii sirieni si ei pot fi, in general, gazduiti in perechi sau colonii. Totusi, chiar si in cazul lor trebuie sa manifestam multa grija la formarea coloniilor si trebuie sa ii supraveghem pentru a putea observa la timp orice fel de conflict inca din starea incipienta. Coloniile ideale trebuie formate dintr-un singur mascul si cateva femele. Exemplarele trebuie obisnuite impreuna de pui, pentru a ne putea asigura ca nu se vor isca lupte.
De asemenea, foarte important este sa retineti ca, in cazul in care doriti sa gazduiti o pereche sau o colonie de hamsteri pitici, va trebui sa le oferiti un spatiu foarte generos si mancare suficienta, in asa fel incat sa nu le dati motive de cearta. Accesoriile necesare si jucariile vor trebui sa fie si ele suficient de multe pentru ca toti ocupantii custii sa beneficieze in mod egal de ele. Daca spatiul este mic si resursele de hrana insuficiente sau inegal impartite, hamsterii vor fi stresati si conflictele se vor isca foarte usor.
Hamsterii pitici trebuie supravegheati in permanenta si in cazul in care observati batai sau raniri serioase va trebui sa interveniti si sa-i separati imediat in custi individuale.
Hamsterii pitici se vor juca impreuna, vor alerga, se vor harjoni unul pe altul, se vor “deranja” de la masa sau somn, dar daca lucrurile se transforma in bataie veti putea vedea contacte fizice prelungite, muscaturi si chiar sange. Daca se intampla asa ceva nu mai stati pe ganduri! Separati hamsterii imediat! Chiar daca hamsterii pitici au parut ca se inteleg bine o lunga perioada de timp, relatiile de “prietenie” se pot degrada oricand. Mai mult decat atat, hamsterii care nu se inteleg vor fi stresati si mai predispusi astfel la diferite afectiuni medicale.

Publicat la: 02-02-2009
Distribuie: Tweet