Hamsterii pitici Roborovski - Phodopus roborovskii | 4animale.ro

Hamsterii pitici Roborovski - Phodopus roborovskii

Ingrijire Hamsteri

Phodopus roborovskii

Hamsterii pitici Roborovski – Phodopus roborovskii – sunt originari din Mongolia si nordul Chinei, sunt cea mai mica specie de hamsteri dintre cele detinute ca animale de companie iar numele lor a fost pus in onoarea locotenentului Roborovski care i-a descoperit pentru prima oara cu ocazia expeditiei sale desfasurate in 1894. Habitatul lor natural este desertul, unde traiesc in vizuini subterane si de aceea hamsterii Roborovski sunt animale adaptate sa reziste la temperaturi scazute si la resurse putine de apa. Totusi, ei sunt relativ sensibili la temperaturi ridicate.

Hamsterii Roborovski sunt mult mai mici decat hamsterii sirieni si chiar decat celelalte specii de hamsteri pitici, adultii atingand doar 4-5cm lungime si 22-28g greutate. Caracteristica lor specifica este absenta dungii dorsale de pe blana si existenta unor pete albe de blana deasupra ochilor negri. Hamsterii Roborovski au o durata medie de viata de 3-3,5 ani. Masculii sunt usor mai mari decat femelele iar diferentierea sexelor se face la fel ca la hamsterii sirieni. Cel mai important indiciu este distanta dintre organele genitale si anus care este mult mai scurta la femele decat la mascul (deseori anusul si vulva sunt lipite una de alta). De asemenea, masculii au scrotul cu testicolele de obicei vizibil. Vederea hamsterilor Roborovski este foarte slaba insa mirosul este foarte dezvoltat, ei marcandu-si teritoriul cu ajutorul unor glande special adaptate. Sunt animale foarte curate, care folosesc un singur colt al custii pentru urinare.

Culoarea naturala a blanii hamsterilor Roborovski este gri-cafeniu cu blana de pe burta alba insa in captivitate s-au obtinut cateva varietati de culoare: agouti si hamsterul Roborovski cu fata alba (husky).

Hamsterii Roborovski sunt creaturi dulci si dragalase, care isi petrec mult timp jucandu-se si adora sa sape si sa se catere. Atentie! Ei sunt extrem de rapizi si activi! Va trebui sa aveti grija atunci cand ii manipulati intrucat pot sari imediat din mainile dumneavoastra. Sunt foarte afectuosi unii cu altii, dar timizi cu omul. Nu va vor musca ci vor prefera sa se retraga dintr-un contact pe care il considera agresiv. Desi animale nocturne ei pot avea perioade de activitate in timpul zilei. Spre deosebire de hamsterii sirieni ei sunt animale sociale si pot fi tinuti in perechi sau colonii. Colonia este ideal sa fie alcatuita din pui, care sa fie obisnuiti de la inceput impreuna iar combinatia ideala este de un mascul si cateva femele.

Datorita dimensiunilor lor foarte mici hamsterii Roborovski nu sunt potriviti pentru copii sau pentru incepatori.

Hamsterii Roborovski ating maturitatea sexuala la varsta de numai 5 saptamani, perioada de gestatie este de 23-30 de zile, sarcina contine de obicei circa 4-6 pui iar femelele se pot imperechea din nou imediat dupa nastere.

In natura dieta hamsterilor Roborovski este alcatuita din diverse seminte si mici insecte. In captivitate alimentatia lor este asemanatoare cu a celorlalte specii. Un articol detaliat despre hranirea hamsterilor gasiti aici. Totusi, va trebui sa restrictionati cantitatea de vegetale pe care le-o oferiti intrucat acestea ar putea produce diaree.

Ingrijirea hamsterilor Roborovski este similara cu ingrijirea celorlalte specii. Va trebui sa aveti insa mare grija la amenajarea custii pentru ca, datorita dimensiunilor foarte mici, hamsterii Roborovski pot “evada” foarte usor. Ideal este sa alegeti un acvariu in loc de o cusca cu gratii. Un articol despre ingrijirea hamsterilor gasiti aici.

Publicat la: 15-10-2007
Distribuie: Tweet