Saint Bernard - descrierea generala a rasei | 4animale.ro

Saint Bernard - descrierea generala a rasei

Ingrijire Caini

Saint Bernard

Saint Bernard este o rasa foarte veche, cu totul speciala, cu foarte multe aptitudini si calitati si cu un istoric foarte interesant. Una dintre cele mai mari rase, Saint Bernard-ul nu este un caine pentru oricine, dar, daca i se inteleg necesitatile si personalitatea, poate deveni un companion de exceptie. Celebritatea si popularitatea speciala de care se bucura rasa Saint Bernard se datoreaza in special calitatilor sale de salvator de vieti omenesti.

Origine si istoric

Istoria rasei Saint Bernard este oarecum invaluita in mister si a dat nastere multor speculatii de-a lungul timpului. Teoria cea mai probabila este aceea conform careia rasa a luat nastere din incrucisarea cainilor nativi din regiunile alpine elvetiene cu exemplarele de molosi asiatici adusi in zona de legiunile romane in jurul anului 1000. Cainii astfel rezultati au fost folositi vreme de cateva secole in fermele elvetiene, la paza turmelor sau pentru tractiune si carausie.

Numele rasei provine de la numele unei trecatori din Alpi, de la granita dintre Elvetia si Italia – trecatoarea Saint Bernard – o zona foarte frecventata de pelerini si calatori, dar foarte periculoasa datorita furtunilor puternice. In anul 980 in apropierea acestei trecatori Arhidiaconul Bernard de Menthon a fondat un camin pentru refugierea calatorilor prinsi de vreme rea in pasul alpin. Calugarii care au continuat activitatea de ajutorare initiata de Arhidiaconul de Menthon au inceput in jurul anului 1660 sa foloseasca exemplare din rasa Saint Bernard pentru misiuni de salvare a oamenilor surprinsi de furtuni. Ei au descoperit repede ca acesti caini aveau o capacitate uimitoare de a gasi drumul corect prin zapezi si, mai mult decat atat, de a detecta cu ajutorul mirosului locurile in care se aflau victime omenesti.

De-a lungul celor 3 secole in care cainii Saint Bernard au fost folositi in astfel de misiuni, ei au reusit sa salveze viata a mult peste 2000 de oameni. Saint Bernard-ul cu cele mai multe vieti omenesti salvate la activ (peste 40) a fost Barry (1800-1814). Trupul lui impaiat se afla si astazi expus la Muzeul de Istorie Naturala din Berna.

Publicat la: 10-06-2008
Distribuie: Tweet