Sunt animalele capabile de emotii? - pagina 2 | 4animale.ro

Sunt animalele capabile de emotii?

Elefanti

Mania

In Tezpur (India) un grup de 100 de maimute au blocat traficul pe o sosea, in urma unui accident in care un pui de maimuta fusese lovit de o masina. Maimutele au inconjurat puiul, care zacea pe asfalt cu picioarele zdrobite, blocand astfel total traficul. Un oficial guvernamental a declarat ca maimutele erau furioase, iar un localnic a spus: “Scena a fost foarte emotionanta, unele maimute chiar au incercat sa maseze picioarele puiului ranit. In final, maimutele au plecat, luand puiul cu ele”.

Doliul

Multe animale sufera profund atunci cand rude, parteneri de viata sau prieteni mor. Jane Goodall, care a studiat cimpanzeii in mediul lor natural vreme de mai bine de 40 de ani, descrie cazul lui Flint, un cimpanzeu tanar care, in urma mortii mamei sale, s-a izolat de grup, a incetat sa mai manance si, in final, s-a stins de inima rea, chiar pe locul unde mama sa murise anterior.

Elefantii manifesta durere atunci cand un membru al grupului lor moare. Ei zabovesc mult timp in preajma mortului, ating trupul cu evlavie si il protejeaza chiar, tarandu-l si ascunzandu-l in tufisuri.

Durerea

Exista numeroase dovezi stiintifice (neurologice) care atesta faptul ca animalele, incluzand pestii, au receptori de durere si chiar simt durerea. De asemenea, cercetarile stiintifice au demonstrat ca, anumite substante chimice (dopamina) genereaza emotii de bucurie si fericire atat in cazul oamenilor cat si in cazul animalelor.

Empatia

Cercetari recente efectuate de Vittorio Gallese la Universitatea din Parma (Italia) au dezvaluit existenta in creierul macacilor a asa numitilor “neuroni oglinda”. Acestia se activeaza atunci cand maimuta efectueaza o actiune, dar si atunci cand maimuta observa aceeasi actiune efectuata de o alta maimuta din grup. Astfel, se presupune ca acesti neuroni oglinda reprezinta baza neurologica a sentimentului de empatie in cazul unei largi varietati de specii de animale.

Domeniul afectivitatii animale este abia la inceput de drum. Studierea lui s-ar putea sa creeze adevarate “furtuni” emotionale printre oameni, dar oare animalele nu merita sa incetam sa le tratam cu cuperficialitate si superioritate?

Publicat la: 13-12-2007
Distribuie: Tweet