Sunt animalele capabile de emotii? | 4animale.ro

Sunt animalele capabile de emotii?

Elefanti

Multa vreme am fost obisnuiti sa credem ca noi, oamenii, suntem superiori animalelor datorita gandirii si complexitatii emotiilor pe care suntem capabili sa le traim. Desi flatant, acest sentiment de superioritate se pare ca este nefondat. In ceea ce priveste abilitatile si capacitatile fizice suntem de departe net inferiori animalelor: ele pot zbura, alerga mult mai repede decat noi, se pot catara si scufunda mult mai bine decat noi. Cercetarile conduse de oamenii de stiinta in ultimele cateva decenii au dezvaluit insa faptul ca si animalele sunt capabile de a trai emotii, uneori chiar mai puternice decat ale oamenilor. Aceasta idee revelatoare poate fi oarecum infricosatoare si ne poate determina sa ne reconsideram in intregime pozitia fata de aceste fiinte ce traiesc alaturi de noi: animalele.

De fapt, cei dintre noi care au animale de companie stiu ca ele au emotii pe care si le exprima. De fapt, acesta este si motivul pentru care ne legam emotional atat de puternic de ele, pentru ca putem interactiona la nivel afectiv cu ele. Este putin probabil sa dezvoltam legaturi stranse cu un obiect fara viata, dar cu un animal, care simte, vibreaza, ne accepta si ne recompenseaza dragostea, legaturile emotionale care se formeaza sunt extrem de complexe si stabile.

Chiar daca emotiile animalelor nu sunt perfect similare in manifestari cu cele ale oamenilor, existenta lor nu mai poate fi pusa la indoiala. In continuare haideti sa exploram cateva dintre emotiile traite de animale, cu ajutorul exemplelor oferite de literatura stiintifica de specialitate:

Bucuria

Bucuria este o emotie pe care multe specii de animale o traiesc si o manifesta liber si fara echivoc. Delfinii scot sunete asemanatoare unui chicotit atunci cand sunt bucurosi. Un alt exemplu celebru este cel al lui Shirley si Jenny, doua femele elefant, care au fost aduse din locuri diferite la Elephant Sanctuary (Tennessee - SUA) si introduse in acelasi spatiu. Din prima clipa in care s-au vazut cele doua s-au comportat foarte emotional, s-au apropiat imediat una de alta, s-au atins, au vocalizat cu bucurie puternica, intr-un cuvant, s-au comportat ca si cum ar fi fost niste foarte vechi prietene. Abia ulterior s-a descoperit ca, Shirley si Jenny traisera impreuna in acelasi circ in urma cu 22 de ani! De cand au fost reunite, cele doua elefantele nu s-au mai despartit si s-au comportat mereu ca niste adevarate prietene.

Publicat la: 13-12-2007
Distribuie: Tweet