Elefantul african - uriasul din savana - pagina 2 | 4animale.ro

Elefantul african - uriasul din savana

Elefant african

Coltii de fildes ai elefantilor se dezvolta de fapt dintr-o pereche de incisivi si sunt folositi la sapatul dupa radacini, la smulgerea cojii copacilor, dar si la luptele care au loc in perioada de imperechere sau la aparare. Un fildes poate cantari 23-46kg si atinge o lungime de 1,5-2,4m. Atat masculii cat si femelele de elefanti africani au colti de fildes.

Elefantii africani traiesc in structuri sociale foarte bine organizate – grupuri familiale – care au la baza matriarhatul. Un grup familial tipic de elefanti este alcatuit din pana la 10 femele insotite de puii lor. Toate femelele din grup sunt rude directe ale femelei dominante – matriarha – care este, de regula, cea mai batrana si mai mare femela. Masculii sunt fie solitari (cei mai in varsta), fie traiesc in grupuri de celibatari (cei mai tineri), alaturandu-se femelelor numai cand acestea sun receptive sexual.

Comunicarea in cadrul unui grup de elefanti este foarte complexa si diversa, incluzand vocalizari (mugete, ragete, maraituri, fluieraturi si sunete sub limita de perceptie a auzului uman), dar si atingeri, batai din picior sau posturi corporale.

Femelele elefant se numara printre putinele mamifere, in afara de om, care traiesc si dupa incheierea perioadei reproductive. Femela tipica isi incheie viata reproducatoare la varsta de circa 45-50 de ani, urmand ca in anii urmatori, pana la moarte, sa ajute la cresterea puilor din familie, ca o adevarata bunica.

Elefantul african se afla in pericol de disparitie datorita vanatorii excesive pentru fildesul coltilor. Desi per total populatia de elefanti africani se afla in scadere drastica, in Africa se inregistreaza o situatie paradoxala: in unele tari efectivele de elefanti au scazut dramatic, pe cand in altele (in special in sudul Africii) ele au cunoscut o crestere exagerata.

Datorita cantitatilor uriase de hrana pe care le consuma, elefantii pot cauza schimbari dramatice in mediul inconjurator, in special in perioadele de seceta. Viitorul elefantilor africani este o problema complexa, care va trebui rezolvata echilibrand suprapopularea din unele zone cu subpopularea din altele.

Publicat la: 06-04-2008
Distribuie: Tweet