Pubertatea si adolescenta la papagali | 4animale.ro

Pubertatea si adolescenta la papagali

Ingrijire Papagali

Psittacula krameri - Micul Alexander

Multe specii de papagali trec mai tumultos prin pubertate si adolescenta, manifestand in aceste perioade o serie de comportamente agresive. Desi adolescenta “dificila” poate fi intalnita chiar si la perusi si la papagalii de mici dimensiuni, speciile cele mai predispuse la astfel de perioade “zgomotoase” sunt papagalul Micul Alexander, papagalul de Senegal si papagalul Ara.

Nu toate exemplarele de papagali manifesta insa comportamentul specific acestei etape din viata si, se pare, ca el este mai des intalnit la femele decat la masculi. Totusi, daca papagalul dumneavoastra prezinta astfel de manifestari, nu inseamna ca este femela! De asemenea, la unii papagali aceasta perioada dureaza doar cateva zile, la altii cateva saptamani sau, in cazuri mai rare, chiar cateva luni.

Comportamente specifice
Drumul spre maturitatea sexuala este marcat de modificari hormonale puternice, care stau la baza schimbarii bruste de comportament a papagalului. Din acest punct de vedere adolescenta unui papagal poate fi usor asemanata cu adolescenta puiului de om. Dupa implinirea varstei de cateva luni, papagalii care manifesta aceasta adolescenta “dificila” vor deveni agresivi, cel mai adesea exprimandu-si agresivitatea prin muscaturi puternice si prin comportamente rebele.

Astfel, papagalul dumneavoastra va poate musca brusc si foarte puternic, poate suiera si sasai la dumneavoastra, poate manifesta mai multe tipuri de comportamente agresive. El poate deveni mai reticent la interactiunile cu dumneavoastra si va fi irascibil si nervos.

De asemenea, in aceasta perioada papagalul dumneavoastra isi va incerca puterile si isi va folosi la maxim ciocul pentru a descoperi si testa cat mai multe lucruri si a-si satisface intreaga curiozitate. Acesta este modul sau de a se obisnui sa se descurce singur si sa ia viata in piept fara sprijinul nimanui.

Cum sa ne purtam cu papagalul adolescent
“Furtuna” hormonala care are loc in corpul papagalului descumpaneste deseori stapanul pasarii, care este luat prin surprindere de comportamentul agresiv al companionului si nu stie cum sa reactioneze.

Publicat la: 25-02-2010
Distribuie: Tweet