Taxonomie (clasificarea animalelor). Ce inseamna specie, subspecie si rasa. - pagina 2 | 4animale.ro

Taxonomie (clasificarea animalelor). Ce inseamna specie, subspecie si rasa.

Taxonomia papagalului Micul Alexander

Genurile sunt organizate in familii. Familia este o categorie care cuprinde unul sau mai multe genuri si subgrupele acestora. Astfel, familia din care face parte papagalul Micul Alexander este familia Psittacidae. Psitacidele sunt papagali majoritar granivori, monogami si care cuibaresc in scorburi.

Procesul de grupare a speciilor continua in sens ascendent prin ordine, clase, increngaturi si, in final, regnuri. Imaginea alaturata va prezinta clasificarea papagalului Micul Alexander (click pe poza pentru a mari).

Totusi, clasificarea poate continua uneori si in sens descendent, pornind de la specie. Unele specii au si subspecii. Subspecia este o subdiviziune a unei specii si are ca sinonim termenul “rasa”. Diferentele dintre subspecii sunt mai mici decat diferentele dintre specii, iar caracteristicile atribuite unei subspecii sunt de obicei rezultatul distributiei geografice diferite sau izolarii. O specie nu are niciodata doar o singura subspecie, ci doua sau mai multe. Membrii subspeciilor unei specii hibridizeaza. Astfel, specia papagalilor Micul Alexander cuprinde urmatoarele 4 subspecii, intre care diferentele nu sunt foarte mari:

1. Psittacula krameri krameri, raspandita in Guinea, Senegal, Mauritania, Uganda, Africa de Sud, Sudan
2. Psittacula krameri parvirostris, raspandita in Somalia, Etiopia, Sudan
3. Psittacula krameri manillensis, raspandita in Asia de Sud
4. Psittacula krameri borealis, raspandita in Bangladesh, Pakistan, India, Nepal, Burma.

Pe de alta parte, termenul “rasa”, asa cum il folosim noi atunci cand ne referim la animalele noastre de companie, este o varietate a unei specii de animale domestice deosebita de alte varietati ale aceleiasi specii si ale carei caractere distinctive se transmit de la o generatie la alta. Astfel, putem vorbi de rasa doar in cazul: cainilor, pisicilor, porcilor, oilor, cailor, iepurilor, caprelor, vitelor, porcusorilor de Guineea, gainilor, porumbeilor, ratelor, gastelor, curcanilor. In aceste conditii, atunci cand dorim sa ne referim la papagalii Micul Alexander de diferite culori (lutino, blue, albino, greygreen, grey, cinnamon etc.) obtinute prin selectii repetate in captivitate, pentru a evita confuziile, putem folosi termenii de “mutatie” sau “varietate”.

Publicat la: 26-01-2010
Distribuie: Tweet