Taiem sau nu taiem aripile papagalilor? | 4animale.ro

Taiem sau nu taiem aripile papagalilor?

Ingrijire Papagali

Cipy si Popi

Acest subiect delicat genereaza de foarte mult timp controverse si dezbateri acide intre crescatorii de papagali. Procedura de taiere a aripilor implica taierea penelor primare si a catorva pene secundare, avand ca rezultat impiedicarea zborului. Este o procedura care trebuie repetata la anumite intervale de timp, intrucat penele taiate vor creste la loc la urmatoarea naparlire. In cele ce urmeaza vom incerca sa trecem in revista atat avantajele cat si dezavantajele acestei proceduri, in speranta ca va vom ajuta sa luati decizia corecta si cea mai buna pentru papagalul dumneavoastra.
Argumente pro taierii penelor aripilor
1. Papagalii cu penele aripilor taiate sunt mai putini expusi la accidentele care pot interveni in zbor. Papagalii nu se pot orienta in casele noastre asa cum se orienteaza in libertate si accidentele petrecute chiar in interiorul casei (lovirea de geamuri si oglinzi, prinderea aripilor sau picioarelor in diferite locuri, arsuri, inec etc.) sunt foarte periculoase, putandu-se solda cu ranirea grava sau chiar moartea pasarii.
2. Majoritatea covarsitoare a papagalilor pierduti fac parte din categoria celor cu aripile netaiate. Orice pasare, chiar daca a fost dresata sa nu zboare de langa stapan, tot poseda instincte care declanseaza zborul atunci cand este speriata (de zgomote, miscari bruste etc.). Astfel, odata speriati, papagalii isi pot lua zborul si nu vor mai sti sa regaseasca drumul spre casa.
3. Daca este efectuata corespunzator, taierea penelor aripilor nu este dureroasa.
4. Un papagal cu aripile taiate va fi mult mai dependent de stapanul sau si mai usor de imblanzit si dresat.
5. Taierea penelor poate fi facuta in asa fel incat doar sa incetineasca zborul pasarii (suficient pentru a evita accidentele), nu sa-l impiedice.
6. Taierea penelor aripilor limiteaza capacitatea de miscare a papagalilor, impiedicandu-i astfel sa roada si sa distruga piesele de mobilier din casa.

Publicat la: 05-01-2009
Distribuie: Tweet