Papagalul meu poate manca ardei iute? VIDEO | 4animale.ro

Papagalul meu poate manca ardei iute? VIDEO

Hrana Papagali

Ardei iute

Spre deosebire de mamifere, pasarile tolereaza fara probleme “iuteala” ardeilor chilli de orice fel si oricat de picanti ar fi acestia. Mai mult, desi poate parea foarte greu de crezut, papagalii chiar adora o gustare compusa din ardei iute proaspat, ei mancand cu placere atat pulpa cat si semintele, chiar si de la soiurile cele mai iuti! Efectul ardeiului iute produs in gura sau ochii mamiferelor este atat de puternic incat sprayuri cu ardei iute sunt folosite pentru a indeparta ursii si elefantii in anumite situatii care se petrec in salbaticie.

Ardeiul iute (planta din genul Capsicum, care cuprinde 25 de specii) contine capsaicina, un alcaloid inrudit cu vanilina, principalul ingredient al vaniliei. Soiurile de ardei iute sunt cu atat mai picante cu cat contin mai multa capsaicina. In general, soiurile care produc ardei de dimensiuni mici sunt foarte iuti.

Capsaicina este foarte apreciata si de oameni (care o consuma in suplimente alimentare) din punctul de vedere al sanatatii, intrucat are efect antibacterian, anticancerigen, antidiabetic, antioxidant, contine vitamine si minerale, reduce colesterolul si imbunatateste fluxul sanguin. De aceste beneficii se bucura si papagalii atunci cand mananca ardei iute.

In mixurile de seminte de calitate superioara destinate papagalilor se gasesc cateodata si bucatele de ardei iute uscat. Le puteti oferi si dumneavoastra ardeiul uscat, insa el are mult mai multe proprietati benefice atunci cand este in stare proaspata si este si foarte usor de gasit in piata sau in magazine.

Totusi, atunci cand oferiti papagalului o gustare de ardei iute, aveti grija sa va feriti de atingerea si/sau pupicii dati pe ciocul lor dupa ce o mananca! Mai jos puteti urmari un papagal Micul Alexander savurand un ardei iute:

Publicat la: 03-06-2021
Distribuie: Tweet