Hranirea papagalilor cacadu | 4animale.ro

Hranirea papagalilor cacadu

Hrana Papagali

Cacatua moluccensis

Nutritia echilibrata si variata a papagalilor cacadu este secretul cresterii lor cu rezultate foarte bune. Foarte multe dintre problemele de sanatate pe care le pot dezvolta acestia se datoreaza unei alimentatii defectuoase. In habitatul lor natural, papagalii cacadu au o alimentatie foarte variata, constituita in principal din: seminte, fructe, diverse graunte, radacini, muguri si alte vegetale, iar uneori chiar mici insecte. Aceste pasari sunt de multe ori considerate foarte daunatoare de catre fermieri, intrucat se aduna in stoluri foarte mari si “ataca” recoltele si chiar livezile.

Majoritatea oamenilor considera ca alimentatia unui papagal trebuie sa fie alcatuita numai din seminte. Cele mai recente studii recomanda insa hranirea papagalilor cacadu cu seminte numai in procentaj de maxim 25%, deoarece o astfel de dieta este saraca in vitamine, proteine si calciu si prea bogata in grasimi. Astfel, cautati sa oferiti papagalului dumneavoastra in special peletele specifice disponibile in magazinele de specialitate, intrucat acestea ii vor asigura o alimentatie echilibrata. Ele trebuie sa constituie minim 25% din dieta unui cacadu. Evitati amestecurile care contin prea multe seminte de floarea soarelui sau sofranel intrucat acestea au un continut ridicat de grasimi. Verificati prospetimea peletelor si mixurilor de seminte! Nu le oferiti papagalului daca sunt mucegaite sau infestate cu paraziti!

In afara de aceste pelete si de mixurile de seminte, oferiti cacadu-ului si o varietate de fructe proaspete: mar, para, struguri, kiwi, mango, pepene, portocala, banana, ananas, caisa si piersica (decojite), lamaie, rodie, cirese etc. Dintre legume le puteti oferi: morcov (eventual fiert), cartof dulce fiert, broccoli, ardei gras, spanac (cu moderatie), rosii bine coapte, castravete, conopida, vinete, boabe de porumb (sau chiar coceni proaspeti cu boabe pe ei), fasole, mazare, varza de Bruxelles etc. Evitati salata iceberg, varza, ceapa, ciupercile si patrunjelul. Inainte sa oferiti legumele si fructele spalati-le bine, taiati-le in bucatele mici si evitati vegetalele care au fost tratate cu chimicale. Pasarile isi aleg hrana si in functie de aspectul si textura ei, nu numai de gust. Fiti inventivi atunci cand pregatiti masa papagalului dumneavoastra, tineti cont de culorile legumelor si fructelor! Fructele si legumele nu trebuiesc lasate in colivie mai mult de 2-3 ore deoarece se altereaza. Legumele si fructele trebuie introduse in dieta cu atentie intrucat cantitati prea mari pot produce deranjamente stomacale.

Incercati sa obisnuiti de mic papagalul dumneavoastra cu o dieta echilibrata pentru a-i asigura o viata sanatoasa. Papagalii cacadu pot fi dificil de obisnuit cu tipuri noi de mancare si pot refuza uneori anumite tipuri de hrana.

Publicat la: 24-04-2008
Distribuie: Tweet

Citeste si: