Hranirea papagalilor gri africani | 4animale.ro

Hranirea papagalilor gri africani

Hrana Papagali

Papagal gri african

Nutritia echilibrata si variata a papagalilor gri africani (Psittacus erithacus) este secretul cresterii lor cu rezultate foarte bune. Majoritatea problemelor de sanatate pe care le pot dezvolta papagalii se datoreaza unei alimentatii defectuoase. Astfel, dieta unui papagal gri african trebuie sa contina vitamine, proteine, lipide si minerale.

Majoritatea oamenilor considera ca alimentatia unui papagal gri african trebuie sa fie alcatuita numai din seminte. Cele mai recente studii recomanda insa hranirea africanilor cu seminte numai in procentaj de maxim 15%, deoarece o astfel de dieta este saraca in vitamina A, proteine si calciu si prea bogata in lipide. Restul dietei trebuie sa fie alcatuita din legume si vegetale: 35%, pelete: 40%, fructe: 10%.

In mediul lor natural, in afara de seminte (crude si coapte), aceste pasari mananca verdeata si fructe. Astfel, cautati sa oferiti papagalului dumneavoastra in special peletele specifice disponibile in magazinele de specialitate, intrucat acestea ii vor asigura o alimentatie echilibrata. Verificati prospetimea peletelor si mixurilor de seminte! Nu le oferiti papagalului daca sunt mucegaite sau infestate cu paraziti! In afara de aceste pelete si de mixurile de seminte, oferiti papagalului dumneavoastra si o varietate de vegetale: morcov, cartof, broccoli, sfecla, napi, ardei gras, porumb, varza de Bruxelles, rosii bine coapte, vinete, fasole, mazare, mar, para, struguri, stafide, caisa, piersica, portocala, ananas, banana. Inainte sa oferiti legumele si fructele spalati-le bine, taiati-le in bucatele si evitati vegetalele care au fost tratate cu chimicale. Pasarile isi aleg hrana si in functie de aspectul si textura ei, nu numai de gust. Fiti inventivi atunci cand pregatiti masa papagalului dumneavoastra, tineti cont de culorile legumelor si fructelor!

Papagalii gri africani sunt predispusi la deficiente de calciu. Pentru a contracara aceasta problema oferiti-le alimente bogate in calciu: napi, spanac, branza tofu etc.

Incercati sa obisnuiti de mic papagalul dumneavoastra cu o dieta echilibrata. Papagalii gri africani sunt renumiti pentru “sclifoseala” lor si pot fi dificil de “convertit” la o alimentatie diversa. Nu infometati niciodata pasarea daca doriti sa-i schimbati dieta, acest lucru este periculos pentru metabolismul sau. Va trebui sa aveti multa rabdare si sa incercati diverse trucuri, iar schimbarea nutritiei poate dura chiar si cateva luni.

Publicat la: 28-10-2007
Distribuie: Tweet