Hranirea papagalilor cacadu - pagina 2 | 4animale.ro

Hranirea papagalilor cacadu

Hrana Papagali

Cacatua moluccensis

Daca observati ca papagalul dumneavoastra refuza peletele in favoarea semintelor, incercati sa nu le oferiti in acelasi timp ambele tipuri de mancare. Oferiti-i cateva zile numai seminte, cateva zile numai pelete, rotind astfel alimentatia.

Nu lasati la discretie o cantitate prea mare din amestecul de seminte sau alimente intrucat pasarea ar putea sa le aleaga doar pe cele pe care le prefera, ignorandu-le pe celelalte.

Le puteti oferi si mici cantitati de fulgi de cereale (fara adaos de zahar si cacao), paine integrala, bucatele de ou fiert foarte tare, floricele de porumb (fara sare sau aditivi), orez brun fiert, grau, ovaz, bucatele de paste fainoase fierte sau nefierte, seminte si boabe germinate sau inmuiate in apa (atentie la igiena in aceste cazuri!), fasole fiarta, mazare fiarta, linte fiarta, naut fiert, alune decojite sau alune in coaja (nesarate), migdale (nesarate). NU oferiti papagalilor carne sau produse din carne (desi, ocazional, le puteti da bucatele mici de carne de pui bine fiarta, in special in sezonul de imperechere sau naparlire), sistemul lor digestiv nu este adaptat pentru astfel de hrana! Nu le oferiti niciodata ciocolata, avocado, ceapa, rubarba si seminte de mar sau piersica. Sunt interzise si alimentele care contin cofeina sau alcool sau cele cu continut ridicat de sare sau zahar. Pasarile sunt intolerante la lactoza, deci oferiti-le branza (nesarata) si iaurturi in cantitati mici si numai ocazional.

Unii papagali s-ar putea sa se ingrase peste masura, mai ales daca dieta lor este formata in majoritate din seminte (continut ridicat de grasimi). Acest lucru trebuie combatut prin reducerea ratiei de mancare si mai multa miscare fizica in afara coliviei, dar nu prin infometare.

Papagalul trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata la discretie. Schimbati zilnic apa din adapatoare si curatati frecvent adapatoarea pentru a preveni infestarea cu bacterii. Puteti amesteca apa cu suplimente de vitamine sau puteti pudra hrana cu astfel de suplimente. Acestea vor trebui folosite mai ales in perioade de convalescenta sau de imperechere. Totusi, daca oferiti cacadu-ului o hrana variata si echilibrata, suplimentele de vitamine nu sunt necesare. Atentie! Supradozarea de vitamine poate face mai mult rau decat bine!

In colivia cacadu-ului va trebui, obligatoriu, sa asezati si un os de sepia (pe care isi poate exersa ghearele si ciocul) si care ii va furniza si calciul necesar. Desi multa vreme s-a crezut ca papagalii trebuie sa aiba la dispozitie si nisip sau pietricele pe care sa le inghita pentru a le favoriza digestia, ultimele studii arata ca acestea nu sunt necesare, ba mai mult, le pot bloca chiar sistemul digestiv.

 

Publicat la: 24-04-2008
Distribuie: Tweet

Citeste si: