Animalele pot prezice moartea? | 4animale.ro

Animalele pot prezice moartea?

Oscar, motanul prezicator

In iulie 2007 o poveste fascinanta a fost publicata in New England Journal of Medicine (Revista medicala din Noua Anglie). Eroul povestii este un motan care poate “prezice” moartea pacientilor dintr-un azil de batrani, cu cateva ore inainte ca aceasta sa se produca. Oscar, motanul adoptat de personalul azilului inca de cand era pui, are la activ cel putin 25 de predictii care s-au adeverit: in cele peste 25 de cazuri pacientii pe patul carora s-a asezat Oscar au murit in cateva ore. Personalul medical al azilului a sesizat aceasta abilitate a motanului la circa 6 luni de cand a fost adoptat. Medicii si asistentele sustin ca motanul este mai precis chiar decat ei la prezicerea decesului pacientilor. Personalul medical al azilului s-a obisnuit cu aceste abilitati ale motanului si chiar le foloseste: atunci cand Oscar se aseaza pe patul unui bolnav, imediat sunt chemate rudele pacientului respectiv, acestea putand fi alaturi de cel suferind in ultimele sale momente. Daca Oscar s-a asezat pe patul unui muribund si cineva incearca sa-l dea afara din camera respectiva, se supara si se invarte pe langa usa mieunand continuu.

Actiunile lui Oscar par a fi deliberate. De obicei, el isi petrece timpul hoinarind in apropierea rezervelor pacientilor bolnavi de dementa senila in stadiu avansat. El adulmeca si priveste cu atentie cate un pacient, inainte de a se aseza langa el pe pat. Apoi, in timp ce sta asezat langa pacientul respectiv, Oscar toarce. In general, motanul pleaca imediat ce respectivul pacient moare.

Cum face Oscar toate astea? Este vorba de un al saselea simt, de vreun miros special pe care il percepe sau este vorba despre altceva? Mai multi experti au analizat fenomenul si au incercat sa ofere explicatii rationale. Majoritatea au concluzionat ca, probabil, Oscar detecteaza un miros specific produs de oamenii aflati pe moarte. Aceasta inseamna ca muribunzii emit un cocktail de chimicale care nu poate fi detectat de oameni, dar care poate stimula simtul mirosului deosebit de fin pe care il poseda Oscar.

Publicat la: 23-03-2008
Distribuie: Tweet