Limbajul papagalilor - exprimarea bucuriei si a starii de bine - pagina 2 | 4animale.ro

Limbajul papagalilor - exprimarea bucuriei si a starii de bine

Dresaj Papagali

Nimfa

Scuturarea rapida (1-2 secunde) a penelor ne arata ca pasarea este multumita si este un comportament manifestat in special la vederea stapanului. Totusi, acest semn nu trebuie considerat un indicator sigur al sanatatii pasarii, chiar si un papagal bolnav isi poate scutura penele de bucuria revederii.

Falfairea aripilor poate fi un indicator al bucuriei, un exercitiu fizic sau o modalitate de atragere a atentiei stapanului.

Infoierea si zburlirea rapida a penelor reprezinta un moment de eliberare a tensiunii musculare. Papagalul se relaxeaza putin la fel cum noi oamenii obisnuim sa ne intindem cateva secunde inainte de a ne apuca sa facem ceva. Daca penele papagalului raman zburlite mai mult timp, este posibil sa-i fie frig sau sa fie bolnav.

Intinderea are la papagal acelasi rol ca si la oameni, acela de a relaxa musculatura si articulatiile. Papagalul isi va intinde deseori o aripa si un picior de pe aceeasi parte a corpului, in acelasi timp.

“Datul din coada” este specific pasarilor, la fel ca si cainilor. Papagalul va da din coada atunci cand va fi bucuros sa-si vada stapanul. Acest comportament este si un precursor al actului de defecare.

Atarnarea cu capul in jos reprezinta un comportament natural al anumitor specii. Atunci cand pasarea isi manifesta acest comportament in captivitate inseamna ca este multumita si satisfacuta in mediul sau inconjurator.

Pasarea care sta intr-un picior, cu capul aplecat intr-o parte si ciocul ingropat in penele de pe spate, fie doarme, fie se afla intr-o stare de relaxare profunda. Somnul este foarte important! Lasati pasarea sa se odihneasca pentru a-i pastra sanatatea!

O pasare multumita are o pozitie a capului si corpului relaxata, dar atenta.

Daca pasarea dumneavoastra manifesta pe parcursul zilei o combinatie a comportamentelor descrise anterior, acest lucru inseamna ca este fericita si se simte bine. Orice schimbare in frecventa acestor manifestari sau absenta lor ar trebui sa va alarmeze.

Faceti-va intotdeauna timp sa raspundeti la afectiunea pasarii dumneavoastra si veti stabili astfel cu ea o legatura foarte puternica, benefica pentru ambele parti!

Publicat la: 25-10-2007
Distribuie: Tweet