Limbajul papagalilor - exprimarea bucuriei si a starii de bine | 4animale.ro

Limbajul papagalilor - exprimarea bucuriei si a starii de bine

Dresaj Papagali

Nimfa

Pasarile sunt fiinte foarte inteligente care si-au dezvoltat un sistem complex si specializat de comunicare, compus din posturi corporale, miscari si vocalizari. Invatarea limbajului corporal al papagalilor ne va ajuta sa recunoastem cu usurinta momentele in care pasarea noastra se simte bine sau cand este bolnava, in care doreste atentie sau se pregateste sa ne “atace”. Observarea papagalului si a comportamentelor lui ne va transforma in stapani mai responsabili, care-si vor putea da seama imediat de starea emotionala si fizica a companionului lor, acest lucru avand efecte extrem de pozitive asupra relatiei om-animal. In acest articol ne vom concentra asupra acelor componente ale limbajului care ne indica bucuria si satisfactia pasarii. De obicei, aceste comportamente sunt, din pacate, mai putin cunoscute de iubitorii de pasari. Haideti sa le descoperim impreuna!

Creasta aplecata spre spate, doar cu varful ridicat in sus (la speciile care au creasta) ne indica o pasare relaxata si multumita. Daca papagalul este interesat de ceva nou sau se joaca, creasta sa se va ridica usor.

Cantatul, vorbitul, fluieratul sunt vocalizari care ne arata ca pasarea este multumita si vesela.

Ciripitul usor ne poate indica multumire sau exersarea vorbirii.

Scrasnirea ciocului este un semn de multumire care poate fi deseori auzit atunci cand pasarea este somnolenta.

“Torsul”, un zgomot aproximativ asemanator cu torsul pisicii, poate insemna multumire sau enervare. Pentru a determina cu exactitate semnificatia lui va trebui sa analizati si celelalte semne ale limbajului corporal.

Plescairea limbii, intalnita adesea la papagalii cacadu si uneori la nimfe, inseamna ca pasarea este multumita (mai ales atunci cand vede pe cineva drag) si ca doreste atentie.

Regurgitarea (expulzarea continutului ciocului, esofagului sau gusii), atunci cand pasarea este sanatoasa, este un semn de mare afectiune din partea papagalului. Pasarile isi hranesc in acest fel puii si manifesta deseori acest tip de comportament fata de perechea lor, ca o forma de apropiere. Putem spune ca regurgitarea este “complimentul suprem” care va poate fi adresat de un papagal.

Lasarea capului in jos si zburlirea penelor de pe ceafa, la un papagal obisnuit sa fie mangaiat pe cap, inseamna o eventuala invitatie la mangaiere.

Publicat la: 25-10-2007
Distribuie: Tweet