Imperecherea hamsterilor sirieni - monta, nasterea si dezvoltarea puilor | 4animale.ro

Imperecherea hamsterilor sirieni - monta, nasterea si dezvoltarea puilor

Reproducere Hamsteri

Hamster sirian cu pui.

Imperecherea va trebui sa aiba loc seara, dupa apusul soarelui. Introduceti deci seara masculul si femela impreuna si, daca se accepta, lasati-i circa 30-60 de minute impreuna. Initial hamsterii se vor mirosi si adulmeca reciproc. Daca femela hamster sirian este gata de imperechere, se va cabra cu burta atingand solul, spatele concav si coada ridicata, ramanand nemiscata in aceasta pozitie, invitand masculul sa o incalece. Actul efectiv de imperechere dureaza cateva secunde si va fi repetat de mai multe ori. Dupa fiecare act sexual hamsterul mascul se va spala. Indepartati masculul imediat dupa terminarea imperecherii pentru a evita eventualele agresiuni.

Gestatia femelei dureaza in general 16 zile, una dintre cele mai scurte perioade de gestatie din regnul animal. Este bine sa va marcati in calendar data la care s-au imperecheat hamsterii pentru a fi pregatiti si a putea respecta termenul pentru ultima curatenie a custii inainte de nastere. Spre sfarsitul perioadei de gestatie mamica hamster va arata ca un butoias, iar sfarcurile vor deveni vizibile. Puteti manipula femela (cu multa grija totusi) si puteti curata cusca pana maxim in a 12-13-a zi de la imperechere. Orice interventie dupa aceasta data poate determina probleme! Astfel, la ultima curatenie a custii, puneti femelei mancare si apa din abundenta, diverse materiale pe care sa le poata folosi la confectionarea cuibului (fasii de servetele moi neparfumate, bucatele de vata etc.) si indepartati toate accesoriile in care viitorii pui s-ar putea rani (roti de alergat, scari, rampe etc.).

Nasterea are loc seara si este precedata de o perioada de agitatie a femelei, poate dura cateva ore si nu trebuie sa fie deranjata in nici un fel. Nu atingeti hamsterii, nu mutati nimic din cusca, nu interveniti in nici un fel! Limitati-va la a privi de departe! Orice interventie o va panica pe mama si o va determina sa-si omoare, manance sau abandoneze puii! Nu atingeti puii, mirosul dumneavoastra va fi sesizat de catre mama si puii vor fi refuzati sau mancati! Limitati cat puteti de mult stresul si zgomotele din mediul ambiant al mamicii hamster!

Marimea sarcinii poate varia intre 1 si 18 pui! Numarul mediu de pui este totusi 8. Uneori, mama hamsterita va naste imprastiind puii prin toata cusca. Nu-i atingeti! Mamica ii va aduce in cuib de indata ce va fi nevoie. Daca puii nu sunt viabili sau daca sunt prea multi, femela ii va elimina, mancandu-i. Oricat de sinistru ar putea parea acest lucru, el este un aspect normal al vietii hamsterilor.

Publicat la: 08-04-2008
Distribuie: Tweet