Imperecherea hamsterilor sirieni - asigurarea conditiilor optime | 4animale.ro

Imperecherea hamsterilor sirieni - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Hamsteri

Hamster sirian

Daca aveti o pereche viabila de hamsteri sirieni si v-ati hotarat sa ii imperecheati va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes.

Cusca de imperechere a hamsterilor trebuie asezata intr-un loc linistit al casei, ferit de zgomote puternice sau bruste. De asemenea, alte animale nu trebuie sa aiba acces la cusca hamsterilor.

Cusca ideala pentru reproducere este o cusca prevazuta cu un separator mobil din plasa de sarma, care o divide practic in 2 custi separate. In una din parti se va aseza femela, iar in cealalta masculul, pentru a le permite sa se “cunoasca” de la distanta pentru cateva zile inainte de reproducerea propriu-zisa si pentru a evita eventualele conflicte. Nu introduceti masculul in cusca femelei pentru ca aceasta este foarte teritoriala si s-ar putea sa-l atace. Daca nu aveti la dispozitie o cusca neutra cu separator mobil, introduceti femela in cusca masculului. Daca hamsterii se bat, inseamna ca femela nu este pregatita. La primul semn de agresivitate separati animalele.

Femela hamster sirian intra in „calduri” o data la 4 zile, perioada de estru durand circa 4-10 ore. Iata cum puteti detecta daca femela se afla in calduri: mangaiati-o pe spate, alunecand mana de la cap pana la coada. Daca femela se cabreaza cu burta atingand solul, spatele concav si coada ridicata, ramanand nemiscata in aceasta pozitie, inseamna ca este in calduri.

Imperecherea va trebui sa aiba loc seara, dupa apusul soarelui. Introduceti deci seara masculul si femela impreuna si, daca se accepta, lasati-i circa 30-60 de minute impreuna. Indepartati masculul imediat dupa terminarea imperecherii pentru a evita eventualele agresiuni.

Femela hamster sirian care este gestanta nu va mai intra in calduri. Ea va avea nevoie de o hrana mai proteica decat de obicei, pentru a-si putea duce cu succes sarcina si ingrijirea puilor. Astfel, ii puteti oferi ou fiert tare, bucatele de branza, tofu, germeni de grau, morcov. Apa proaspata va trebui sa nu lipseasca. Nu indepartati din cusca femelei roata de alergat, s-a constatat ca femelele gestante alearga mai mult, probabil pentru a-si pregati musculatura in vederea nasterii.

Gestatia la hamsterii sirieni dureaza putin, doar 16 zile. Spre sfarsitul perioadei mamica hamster va arata ca un butoias. Puteti manipula femela (cu grija totusi) si puteti curata cusca pana maxim in a 12-13-a zi de la imperechere. Orice interventie dupa aceasta data poate determina probleme! Astfel, la ultima curatenie a custii, puneti femelei mancare si apa din abundenta, diverse materiale pe care sa le poata folosi la confectionarea cuibului (fasii de servetele moi neparfumate, hartie igienica neparfumata etc.) si indepartati toate accesoriile in care viitorii pui s-ar putea rani (roti de alergat, scari, rampe etc.). Adapatoarea va trebui asezata la inaltime foarte mica pentru ca puii sa o poata folosi si ei.

Publicat la: 08-04-2008
Distribuie: Tweet