Imperecherea hamsterilor pitici - asigurarea conditiilor optime | 4animale.ro

Imperecherea hamsterilor pitici - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Hamsteri

Hamsteri pitici

Daca aveti o pereche viabila de hamsteri pitici si v-ati hotarat sa ii imperecheati va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes.

Cusca de imperechere a hamsterilor trebuie asezata intr-un loc linistit al casei, ferit de zgomote puternice sau bruste. De asemenea, alte animale nu trebuie sa aiba acces la cusca hamsterilor.

In cazul in care hamsterii nu au fost gazduiti impreuna si nu se cunosc, cusca ideala pentru reproducere este una prevazuta cu un separator mobil din plasa de sarma, care o divide practic in 2 custi separate. In una din parti se va aseza femela, iar in cealalta masculul, pentru a le permite sa se “cunoasca” de la distanta pentru cateva zile inainte de reproducerea propriu-zisa si pentru a evita eventualele conflicte. Nu introduceti masculul in cusca femelei pentru ca aceasta este foarte teritoriala si s-ar putea sa-l atace. Daca nu aveti la dispozitie o cusca neutra cu separator mobil, introduceti femela in cusca masculului. Daca hamsterii se bat, inseamna ca femela nu este pregatita. La primul semn de agresivitate separati animalele.

Femela hamster pitic intra in „calduri” o data la 4 zile, perioada de estru durand circa 4-10 ore. O femela aflata in estru se va separa de grup si, in apropierea unui mascul se va cabra ridicandu-si coada si ramanand nemiscata in aceasta pozitie.

Imperecherea va trebui sa aiba loc seara, dupa apusul soarelui. Introduceti deci seara masculul si femela impreuna si, daca se accepta, lasati-i impreuna. Nu indepartati masculul din cusca decat daca nu mai doriti un nou rand de pui. Masculul va juca un rol activ la nasterea si ingrijirea puilor. Mai mult decat atat, in cazul hamsterilor Campbell, indepartarea masculului in primele 2 zile dupa copulatie va determina femela sa piarda sarcina.

Femela hamster pitic gestanta nu va mai intra in calduri. Ea va avea nevoie de o hrana mai proteica decat de obicei, pentru a-si putea duce cu succes sarcina si ingrijirea puilor. Astfel, ii puteti oferi ou fiert tare, bucatele de branza, tofu, germeni de grau, morcov. Apa proaspata va trebui sa nu lipseasca. Nu indepartati din cusca femelei roata de alergat, s-a constatat ca femelele gestante alearga mai mult, probabil pentru a-si pregati musculatura in vederea nasterii.

Gestatia la hamsterii pitici dureaza mai mult decat la cei sirieni, adica 18-30 zile (in medie 21 de zile). Gestatia la hamsterii pitici Roborovski dureaza aproximativ 30 de zile. Spre sfarsitul perioadei mamica hamster va arata ca un butoias. Puteti manipula femela (cu grija totusi) si puteti curata cusca pana maxim in a 15-16-a zi de la imperechere. Orice interventie dupa aceasta data poate determina probleme! Astfel, la ultima curatenie a custii, puneti femelei mancare si apa din abundenta, diverse materiale pe care sa le poata folosi la confectionarea cuibului (fasii de servetele moi neparfumate, hartie igienica neparfumata etc.) si indepartati toate accesoriile in care viitorii pui s-ar putea rani (roti de alergat, scari, rampe etc.). Adapatoarea va trebui asezata la inaltime foarte mica pentru ca puii sa o poata folosi si ei. Femela care se pregateste sa nasca va trebui separata de grup si gazduita doar impreuna cu masculul pentru ca celelalte femele din colonie ii vor manca puii.

Publicat la: 08-04-2008
Distribuie: Tweet

Citeste si: