De ce sughita pisicile? Ce trebuie sa stim. | 4animale.ro

De ce sughita pisicile? Ce trebuie sa stim.

Sanatate Pisici

Pisici

Cateodata ne iubim pisicile atat de mult incat incepem sa le atribuim calitati omenesti. Suntem convinsi ca pisicile noastre pot intelege ce simtim si le consideram inteligente, sensibile, precaute, sociabile, atribuindu-le toate celelalte calitati pe care le vedem si le cautam la companionii nostri umani.

Dar ce se poate spune despre similaritatile fizice? Stim ca pisicile se pot imbolnavi ca noi, pot fi obosite la fel ca noi, dar unde se termina aceste asemanari? De exemplu, oamenii sughita adeseori si asta nu prezinta nicio ingrijorare, dar care este situatia in cazul pisicilor? Sughita ele? Si cat de des se intampla asta?

Se pare ca da, pisicile sughita, iar puii chiar mai des decat adultii. Totusi, pisicile adulte sughita si ele, cu o frecventa specifica fiecareia dintre ele.

Care este cauza sughitului?

In general, sughitul este cauzat de contractarea involuntara a diafragmei, concomitent cu glota care se inchide. Aceasta se datoreaza inervarii nervului diafragmei. Pisicile pot sughita dintr-o varietate de motive, asemanator oamenilor, de obicei datorita mancatului prea rapid sau ingerarii unei cantitati prea mari de mancare. Pisicile au tendinta sa nu-si mestece prea bine hrana, motiv pentru care inghit foarte mult aer, ceea ce determina spasme ale diafragmei.

Pisica spalandu-se

O alta cauza obisnuita a sughitului este incercarea de eliminare a ghemelor de blana atunci cand, pe masura ce gatul incearca sa disloce ghemul, poate deveni iritat declansand astfel sughitul.

Daca o pisica, in special una mai inaintata in varsta, sughita o perioada indelungata de timp, acest lucru poate indica prezenta unei probleme serioase de sanatate: astm, probleme cardiace, o tumora, prezenta parazitilor, alergii sau ingerarea vreunui obiect strain.

Cat timp ar trebui sa dureze sughitul pisicii?

In mod normal, sughitul ar trebui sa nu dureze mai mult de o zi si sa dispara singur. Daca o pisica sughita in mod obisnuit dupa ce mananca, aceasta arata ca mananca mult sau foarte repede, nemestecat. Totusi, orce devine prea frecvent sau prea persistent in timp trebuie verificat de un veterinar.

Exista remediu pentru sughitul pisicii?

In cazul sughitului pisicii, este important sa nu incercam totusi prea multe lucruri acasa, fara sfatul si/sau supravegherea unui veterinar. Trebuie respectate oricum regulile cunoscute care indica sa oferim pisicii mancare si apa proaspete si in cantitati suficiente, precum si liniste si un mediu echilibrat. Niciodata nu trebuie sa fortam o pisica sa manance sau sa bea ceva.

Pisica

Daca problema sughitului este legata de mancatul prea mult sau prea rapid, incercati sa oferiti pisicii hrana in bucatele mici sau ridicati pozitia castronasului cu mancare la o anumita inaltime, pentru a o „forta” sa manance mai incet. Alte variante ar fi sa asezati castronasul cu mancare in asa fel incat sa fie mai greu accesibila hrana din el sau sa plasaati in castronas o jucarie de-a pisicii, asigurandu-va ca aceasta nu poate fi inghitita.

Pentru sughitul care pare legat de eliminarea unui ghem de blana, incercati sa oferiti pisicii o mancare speciala pentru gestionarea unor astfel de probleme. Totusi, nu faceti schimbari bruste de dieta fara a va sfatui intai cu veterinarul.

Ar trebui sa ne ingrijoram daca pisica sughita?

Asa cum am spus mai sus, sughitul nu ar trebui sa dureze mai mult de o zi. Orice sughit care dureaza mai mult decat atat sau care apare brusc, fara a avea legatura cu mancatul sau cu vreun ghem de blana, necesita consult veterinar.

Publicat la: 18-01-2020
Distribuie: Tweet