Pisicile isi schimba dintii? | 4animale.ro

Pisicile isi schimba dintii?

Sanatate Pisici

Dentitie pisica

Asadar, este normal ca pisicile sa-si piarda si sa-si schimbe dintii? Da, la fel ca oamenii si alte animale domestice, pisicile isi schimba dantura la o anumita varsta, pierzand dintii de „copil” si crescandu-le cei de „adult”.

Dentitia temporara, de pui

La cateva saptamani de viata pisicile vor incepe sa-si schimbe dintii de lapte cu cei definitivi. Incisivii, dintii mici din fata, sunt primii care erup, la varsta de 2-4 saptamani. Premolarii, dintii mai mari situati spre spatele gurii, sunt ultimii care erup, la varsta de 5-6 saptamani. Dentitia de lapte la pisica numara 26 de dinti.

Dentitia de lapte
Nume Maxilar Mandibula Varsta (saptamani) Functie
incisivi 6 6 3-4 apucare
canini 2 2 3-4 sfasiere
premolari 6 4 5-6 maruntire
molari 0 0 --- maruntire

Dentitia definitiva, de adult

In jurul varstei de 4-7 luni, pisicii vor incepe sa-i apara dintii definitivi, inlocuindu-i pe cei de lapte. Este posibil sa nu vedeti niciodata dintisorii de lapte pierduti de pisica, intrucat acestia cad, de multe ori, in timpul mesei sau in timpul sesiunilor de joaca. Cu destul timp inainte de a implini varsta de 1 an, pisica dumneavoastra ar trebui sa aiba deja dentitia adulta completa, compusa din 30 de dinti.

Dentitia de adult
Nume Maxilar Mandibula Varsta (luni) Functie
incisivi 6 6 3,5-4,5 apucare
canini 2 2 5 sfasiere
premolari 6 4 4,5-6 maruntire
molari 2 2 4-5 maruntire
Pisica

Probleme la schimbarea dentitiei

Cea mai frecventa problema care poate aparea la schimbarea dentitiei pisicii dumneavoastra este retentia unuia sau mai multor dinti de lapte. Daca dintii de lapte nu cad, iar cei de adult incep sa erupa peste cei temporari, pot aparea pozitii anormale ale dintilor, ocluzie anormala, tartru sau chiar abcese. Totusi, este simplu ca dintele de lapte care se incapataneaza sa nu cada sa fie indepartat de veterinar si totul sa reintre in normal.

Boli dentare si caderea dintilor la pisica adulta

Desi pisicile nu dezvolta carii asemenea oamenilor, asta nu inseamna ca sunt ferite de bolile dentare si de caderea dintilor. De fapt, suferinta dentara este atat de intalnita la pisici, incat aproximativ 2/3 din pisicile care au implinit varsta de 3 ani sufera intr-o oarecare masura de boli dentare. Desigur, nu orice cadere a unui dinte se datoreaza unei boli dentare si nici orice boala dentara nu cauzeaza obligatoriu caderea dintilor.

Asemenea oamenilor, pisicile acumuleaza o placa bacteriana pe dinti, care se mineralizeaza si cauzeaza, in timp, probleme dentare. Totusi, daca gingivita ramane netratata, poate cauza probleme dentare serioase, insotite de dureri si pierderea dintilor.

Daca observati ca pisicii adulte ii lipseste vreun dinte sau daca identificati prin casa vreun dinte cazut, retineti ca aceasta este o urgenta veterinara si mergeti cu pisica la consult.

Publicat la: 29-01-2020
Distribuie: Tweet