Reproducerea la Danio Zebra (Brachydanio rerio) | 4animale.ro

Reproducerea la Danio Zebra (Brachydanio rerio)

Reproducere Pesti de apa dulce

Danio zebra

Desi considerata foarte usoara, reproducerea la danio zebra (Brachydanio rerio) prezinta totusi un inconvenient: dimensiunea foarte redusa a icrelor, care le face greu de manipulat si protejat.

Obtinerea unei perechi reproducatoare viabile. Primul pas pentru o reproducere de succes este sa va asigurati ca detineti cel putin o pereche reproducatoare viabila. Femelele au la maturitate abdomenul vizibil mai umflat decat al masculilor. Cu o saptamana inainte de momentul reproducerii este ideal sa hraniti pestii cu prada vie (tubifex, larve de creveti) sau galbenus de ou fiert tare. Daca aveti posibilitatea, este foarte bine sa separati femelele de masculi, aceasta procedura favorizeaza reproducerea. De asemenea, pentru a stimula activitatea reproducatoare, mentineti apa din acvariu curata, cresteti usor temperatura apei (25-27°C), asigurati un ciclu de 14 ore lumina si 10 ore intuneric si hraniti pestii de cateva ori ori pe zi cu cantitati mici de mancare.

Pregatirea acvariului de reproducere. Acvariul de reproducere trebuie sa fie de mici dimensiuni (10-20l, in functie de cate perechi reproducatoare veti folosi), umplut cu apa cu inaltime maxima de 12-15cm pentru ca icrele sa fie depuse rapid. Apa invechita si bine filtrata anterior trebuie sa fie amestecata cu apa din acvariul reproducatorilor. PH-ul ideal este de 7 si duritatea scazuta. Folositi un mic incalzitor pentru a mentine temperatura apei la 26-27°C si un filtru reglat pe debitul cel mai scazut. Filtrul nu trebuie sa creeze curenti de aer intrucat alevinii sunt foarte sensibili. Este indicat sa adaugati si cateva grupuri de plante cu frunze fine (Ceratophillum demersum, Nittela, Myriophyllum). Pe fundul acvariului va trebui sa asezati circa 2 straturi de pietricele de sticla pentru a permite icrelor sa cada printre ele. Parintii vor manca imediat icrele daca acestea nu sunt protejate, de aceea sunt necesare pietricelele si inaltimea scazuta a apei. In loc de pietricele puteti folosi o rama cu plasa care sa intre fix in acvariu (fara a lasa spatii pe unde pestii sa isi poata introduce capetele sau corpurile). Rama trebuie sa fie confectionata din inox sau sarma de alama, iar plasa trebuie sa aiba ochiurile de circa 3-4mm.

Publicat la: 10-01-2008
Distribuie: Tweet