Reproducerea la pestele molly (Poecilia sphenops) si la pestele guppy (Poecilia reticulata) | 4animale.ro

Reproducerea la pestele molly (Poecilia sphenops) si la pestele guppy (Poecilia reticulata)

Reproducere Pesti de apa dulce

Pui de guppy de o saptamana

Reproducerea pestilor molly (Poecilia sphenops) si guppy (Poecilia reticulata) este foarte similara si deloc dificila, acesti pesti fiind considerati ideali pentru acvaristii incepatori care doresc sa-si reproduca pestii. Pestii din familia Poeciliidae sunt vivipari (nasc pui vii).
Obtinerea unei perechi reproducatoare viabile. Primul pas pentru o reproducere de succes este sa va asigurati ca detineti cel putin o pereche reproducatoare viabila. Ideal este sa aveti un mascul la doua femele, pentru a evita stresarea femelelor. Folositi pentru reproducere pesti tineri si sanatosi. Masculul are corpul mai suplu si alungit, iar femela are corpul mai rotund. Masculul are aripioara anala transformata in gonopodiu (organ sexual, folosit pentru a injecta sperma). Femelele gestante prezinta o pata de culoare inchisa (pata genitala) la baza inotatorii anale. Pentru a va asigura ca reproducerea este satisfacatoare si puii viabili va trebui sa hraniti bine femela (ideal cu hrana vie).
Masculul este cel care initiaza actul sexual. Femelele au capacitatea de a stoca sperma intr-o cuta adanca a cailor uterine, astfel incat o singura fertilizare poate duce la 4-7 nasteri consecutive. Perioada de gestatie este de circa 4-6 saptamani. Daca sunt stresate femelele pot absorbi sarcina sau pot da nastere unor pui morti.
Pregatirea acvariului de reproducere. Acvariul de reproducere va fi folosit numai pentru nastere si pentru cresterea alevinilor. El nu trebuie sa fie foarte mare (1m lungime), iar apa trebuie sa fie usor dura, cu un PH de 7,0 sau peste. Folositi un mic incalzitor pentru a mentine temperatura apei la 24-25°C si un filtru reglat pe debitul cel mai scazut. Este indicat sa adaugati si cateva grupuri de plante plutitoare (Salvinia natans).
Nasterea puilor. Inainte de nastere femela va prezenta un abdomen foarte umflat si va deveni agitata, cautand sa se ascunda de mascul. Acesta este momentul in care sa o separati de mascul, introducand-o in acvariul de reproducere. Femela va naste in primele ore ale diminetii de la cateva zeci pana la cateva sute de pui. Imediat dupa expluzarea puilor scoateti femela din acvariul de reproducere. Daca o lasati alaturi de pui riscati sa-i manance.
Dezvoltarea puilor. Alevinii sunt capabili sa inoate, sa se hraneasca si sa se fereasca de pericole inca din primele momente de viata. Puii vor trebui sa fie hraniti bine pentru a se dezvolta repede si sanatos. Folositi hrana de calitate pentru alevini, microviermi, prada vie de mici dimensiuni, fulgi fini maruntiti, pui de creveti etc. Saptamanal va trebui sa inlocuiti minim 30% din apa din acvariu. Odata ce puii implinesc 6 saptamani puteti introduce in acvariu un filtru puternic.

Publicat la: 17-10-2008
Distribuie: Tweet