Reproducerea la pestele scalar (Pterophyllum scalare) | 4animale.ro

Reproducerea la pestele scalar (Pterophyllum scalare)

Reproducere Pesti de apa dulce

Scalar

Scalarul este o specie originara din bazinul mijlociu al Amazonului, asa ca preferera o apa curata, aproape cristalina, eventual imbunatatita cu extract de turba (Blac Water). Prefera o temperatura de 24-26°C, limitele inferioare si superioare fiind 22 respectiv 30°C. Duritatea recomandata este de 8-10 grade (D.G.), iar pH-ul de 6-7. Coloana apei din acvariu ar trebui sa aiba minimum 40cm inaltime, ideal fiind 60-70cm. Este bine ca acvariul sa aiba pe fund un substrat de pietris de rau si sa fie bine plantat, dar astfel incat sa i se asigure si spatiu de inot. Apa din acvariu trebuie sa fie bine filtrata si aerata si se recomanda un schimb de 10% din volumul ei la 7-10 zile.
Obtinerea unei perechi reproducatoare viabile. Primul pas pentru o reproducere de succes este sa va asigurati ca detineti cel putin o pereche reproducatoare viabila. Masculul se recunoaste de femela prin faptul ca este mai corpolent si are o protuberanta deasupra fruntii. Perechile se aleg singure, iar daca intr-un acvariu sunt doua perechi fiecare isi va stabili teritoriul in coltul opus. Daca acvariul este prea mic si sunt mai multi masculi maturi pot exista pierderi din cauza caracterului teritorial pe care il manifesta.
Pregatirea acvariului de reproducere. In timpul reproducerii pestii vor fi feriti de zgomot si pe cat posibil li se va asigura un acvariu separat si o planta sau un alt suport de plastic pe care sa depuna icrele. Temperatura apei la reproducere este de 28°C. Perechile cu experienta pot avea grija singure de icre si de alevini dupa ce acestia incep sa inoate, aparandu-i cu inversunare de orice alt peste si chiar si de acvarist. In practica insa se obisnuieste separararea increlor cu tot cu suport intr-un acvariu mai mic, dar cu aceleasi conditii fizico-chimice ale apei. Icrele moarte sau alevinii morti trebuie scosi cu un furtun de mici dimensiuni din acvariu pentru a nu compromite apa. Aceasta trebuie sa fie bine filtrata si aerata. In practica se adauga putina sare in acvariu si o solutie foarte foarte diluata de triplafavina (xantandrin) pentru a combate ciuperca Saprolegnia.
Dezvoltarea puilor. In prima zi dupa eclozare larvele se hranesc cu hrana acumulata in sacul univitelin (umflatura de sub burta), dar dupa aceea necesita hrana (galbenus de ou sau naupli de Cyclops - cine are). Atentie mare la calitatea apei deoarece galbenusul in exces compromite foarte rapid mediul in care traiesc pestisorii. Hrana se administreaza de 4-5 ori pe zi in cantitati mici. Dupa cateva zile alevinii incep sa inoate si trebuie sa se ridice la suprafata ca sa ia prima inghititura de aer care este vitala. In mod normal ei ar fi ajutati de parinti sa faca acest lucru. Daca nu sunt parintii cu ei in acvariu trebuie sa avem in vedere existenta unui vibrator care sa bage bule foarte fine si sa avem o coloana de apa cu inaltimea de maximum 15-20 cm. Dupa cateva zile dupa ce incep sa inoate pestiisorii pot fi hraniti cu hrana speciala existenta in comert pentru alevini sau cu pureci de balta vii. Dupa 2 saptamani se pot hrani cu grindal sau tubi tocati. Pe masura ce cresc, puii trebuie mutati intr-un bazin mai mare. In 3-4 saptamani ei seamana cu parintii.

Publicat la: 01-06-2009
Distribuie: Tweet