Intretinerea acvariului cu pesti de apa dulce - pagina 4 | 4animale.ro

Intretinerea acvariului cu pesti de apa dulce

Ingrijire Pesti de apa dulce

Razuitor cu lamela din plastic

Ambele tipuri de instalatii indeparteaza practic orice urma de nitrati sau fosfati odata cu mineralele ce fac apa sa fie dura. Problema e ca indeparteaza chiar TOATE mineralele astfel incat, pentru a nu provoca o schimbare prea brusca a pH-ului apei din acvariu, va trebui sa tratati adaosul de apa cu minerale cu substante de conditionare a apei. Utilizarea propriei instalatii de osmozare a apei se justifica abia atunci cand aveti numeroase acvarii, la care necesarul de apa este constant mare.
O buna idee este pastrarea unui jurnal in care sa notati valorile concentratiilor de nitriti si nitrati masurate cu ocazia fiecarei schimbari partiale de apa. In acelasi jurnal puteti nota si alte informatii: achizitionarea de noi pesti, eventualele decese, inmultirea pestilor, data inlocuirii tuburilor de la instalatia de iluminat (stiind astfel cand va trebui sa le schimbati) etc. E uimitor cat de multe pot sa va spuna datele dintr-un jurnal tinut cu regularitate! Notand rezultatele fiecarui set de teste aplicate apei din acvariu, veti putea depista, prin comparatie cu rezultatele precedente, orice modificare radicala, fiind avertizati astfel asupra unor potentiale probleme. Acum sa nu intelegeti ca, daca iti cumperi un acvariu cu cativa pesti trebuie sa devii expert in chimie si sa-ti cumperi o gramada de testere, desi am intalnit si astfel de pasionati. Daca respecti regulile generale de intretinere a acvariilor nu ai nevoie de teste complicate de apa, acestea putandu-se efectua totusi daca jungi sa ai o problema serioasa cu pestii sau plantele si nu iti dai seama care ar putea fi cauzele.
Intretinerea filtrelor din acvariu
Un filtru ce nu e pastrat intr-o buna stare de functionare se poate opri subit, cauzand moartea populatiei de bacterii benefice (aerobe) gazduite in interiorul acestuia. Murind aceste bacterii, nimic nu mai produce descompunerea amoniacului toxic produs de pesti, iar acestia vor fi afectati, la randul lor.
Partea ce necesita constanta intretinere este buretele filtrului mecanic. Acesta trebuie periodic spalat, iar atunci cand si-a pierdut forma si elasticitatea se inlocuieste pe jumatate. Spalarea buretelui se face cu apa veche din acvariu si nu cu apa curenta de la robinet pentru ca riscati atacarea bacteriilor benefice de catre substantele dezinfectante prezente in aceasta apa.

 

Publicat la: 19-05-2009
Distribuie: Tweet