Cabomba caroliniana este o planta de acvariu foarte populara, orginara din America de Sud, care face parte din familia Cabombaceae, genul Cabomba.
Descriere
Este o planta perena, submersa, dar uneori plutitoare, cu rizomi scurti si fragili. Frunzele sale pot fi submerse sau plutitoare. Mladitele sunt de culoare verde-iarba pana la masliniu, dar uneori si roscate. Frunzele submerse sunt fin divizate si aranjate in perechi pe tulpina. Frunzele plutitoare, atunci cand exista, sunt drepte si fine, cu un aranjament alternant. Florile mici si albe plutesc la suprafata apei. Poate atinge 30-90cm inaltime si 5-8cm latime.
Habitat
Cabomba caroliniana este usor de ingrijit, dar are nevoie de multa lumina puternica si de o apa bogata in nutrienti. Are un ritm rapid de crestere si este foarte frumoasa. Frunzele sale pot fi ciupite sau mancate de anumite specii de pesti (crapi koi, carasi aurii etc.), iar alte specii isi pot depune icrele pe ele.
Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 20 si 26°C, PH-ul intre 6 si 8, iar duritatea intre 5 si 15dGH. Are nevoie de un sol bogat, de preferabil pietris.
Plantarea
Pentru o perspectiva estetica reusita Cabomba caroliniana trebuie plantata, in palcuri de mai multe fire, in partea din spate a acvariului sau pe lateralele acestuia. Faceti cu mana sau cu o unealta speciala o mica excavatie in substrat in care sa introduceti radacina si tasati solul in jurul plantei. Rizomul nu trebuie ingropat sub substrat.
Butasirea
In acvariu Cabomba caroliniana se inmulteste prin butasire, adica prin taierea si replantarea varfurilor sau a ramurelelor laterale. Sectionati partea superioara a tulpinei cu o foarfeca si replantati-o, ingropand aproximativ o treime din ea (4-5cm) in substrat. Planta mama ramasa va dezvolta ramurele laterale care vor putea fi butasite ulterior.
De asemenea, uneori rizomul fragil al acestei plante se rupe si o noua planta poate rasari.
Publicat la: 10-04-2009
Distribuie: Tweet