Reguli generale ce trebuiesc respectate la imblanzirea si dresarea pasarilor | 4animale.ro

Reguli generale ce trebuiesc respectate la imblanzirea si dresarea pasarilor

Dresaj Papagali

Papagal nimfa. Ally.

Atunci cand dorim sa imblanzim sau sa dresam pasarea, trebuie sa respectam cateva reguli de ghidaj general. Aceste reguli sunt general valabile, pentru toate speciile de pasari si in special pentru papagali:

- prima regula si, poate cea mai importanta, este RABDAREA. Va trebui sa aveti foarte multa rabdare si bunavointa. Dresajul trebuie sa fie efectuat in mod repetat iar rezultatele vor fi pe masura eforturilor dumneavoastra.

- retineti ca imblanzirea si dresajul se bazeaza pe increderea pasarii in dumneavoastra.

- sedintele de imblanzire sau dresaj nu trebuie sa se desfasoare atunci cand sunteti obositi sau prost dispusi.

- puii obosesc usor! Aveti grija sa nu ii extenuati!

- stabiliti niste limite clare si nu transmiteti pasarii dumneavoastra mesaje confuze. Trebuie sa utilizati fermitatea. Atentie! Nu confundati fermitatea cu duritatea! O pasare nu trebuie niciodata pedepsita sau lovita! Nu loviti gratiile coliviei si nu manifestati nici alte feluri de atitudini negative! Nu ridicati niciodata vocea la ea! E posibil ca astfel sa determinati pasarea sa repete comportamentul respectiv tocmai pentru ca se va bucura sa cauzeze in dumneavoastra o reactie atat de puternica!

- atunci cand incercati sa imblanziti sau sa dresati pasarea asigurati-va ca ambientul in care se desfasoara sedintele este sigur din punct de vedere fizic. Alegeti un loc linistit, lipsit de zgomote si agitatie. Daca pasarea este timida, speriata sau de curand achizitionata desfasurati sedintele de dresaj langa colivia sa, pentru ca aceasta sa se simta in siguranta avand “casa” in raza vizuala. Daca pasarea este daja obisnuita cu dumneavoastra si mediul ei de viata, desfasurati sedintele de dresaj departe de colivie, pentru a putea mentine vie atentia pasarii numai asupra dumneavoastra.

- rasplatiti intotdeauna pasarea atunci cand face ceea ce ati asteptat sau cerut de la ea.

- asigurati-va ca sedintele de imblanzire/dresaj sunt intotdeauna amuzante si placute pentru pasarea dumneavoastra.

- nu obositi pasarea! Sedintele ideale trebuie sa dureze 10-12 minute si sa fie efectuate de 2-3 ori pe zi.

- gasiti o mica “tratatie” pe care sa o folositi numai pentru rasplata in cadrul sedintelor de dresaj. In acest fel pasarea va asocia in mod pozitiv tratatia respectiva cu sedintele de dresaj.

- incercati sa efectuati sedintele de imblanzire/dresaj la aceleasi ore in fiecare zi, astfel pasarea se va invata cu un program si-l va astepta cu nerabdare.

- nu va lasati intimidat de eventuala agresivitate manifestata de pasare. Tineti-va mainile in afara razei de actiune a ciocului pasarii pentru a descuraja ciupiturile si muscaturile. Daca pasarea devine agresiva ramaneti in apropierea ei pana se linisteste. Astfel ea va invata ca agresivitatea nu are nici un rezultat si va renunta la ea.

Publicat la: 02-10-2007
Distribuie: Tweet