Sterilizarea iepurilor. Argumente pro. | 4animale.ro

Sterilizarea iepurilor. Argumente pro.

Sanatate Iepuri

Iepuras

Sterilizarea iepurasilor este o procedura benefica atat pentru animal cat si pentru stapan. Interventia este ideal de realizat imediat dupa ce iepurasii s-au maturizat sexual (6-9 luni, in functie de rasa). Desi sterilizarea la varste mai mici este practicata, exista totusi riscuri crescute datorita anesteziei. Sterilizarea dupa implinirea varstei de 2 ani s-ar putea sa nu mai aduca beneficii prea multe si necesita efectuarea unor analize medicale complexe inainte. Efectuarea procedurii dupa varsta de 6 ani implica riscuri crescute si nu este recomandata.

Iata mai jos motivele pentru care recomandam sterilizarea iepurilor:

1. Iepurasii sterilizati sunt mai sanatosi si traiesc mai mult. Prin sterilizare se elimina riscurile ca iepurasii sa dezvolte o multitudine de afectiuni mortale ale aparatului reproducator: cancerul uterin (care afecteaza in unele populatii pana la 80% din femelele in varsta de peste 2 ani), cancerul ovarian, piometrul, endometrita, cancerul mamar, displazia mamara, cancerul testicular, epididimita etc.

2. Femelele sterilizate nu vor mai dezvolta gestatie falsa (fenomen foarte stresant pentru animal).

3. Iepurasii sterilizati nu vor mai manifesta comportamente agresive sau agresivitatea se va reduce mult.

4. Iepurasii sterilizati sunt companioni mult mai buni. Ei sunt mai calmi si mai afectuosi, mai usor de invatat sa foloseasca litiera si dezvolta mult mai putin comportamente distrugatoare (ros, sapat etc.)

5. Odata sterilizati, iepurasii pot fi gazduiti in perechi sau chiar grupuri, fara a exista pericolul unor gestatii neplanificate si repetate. De asemenea riscul aparitiei unor conflicte si agresiuni este mult redus.

6. Iepurasii sterilizati nu isi vor mai marca teritoriul cu urina. Urina iepurilor este urat mirositoare si acest obicei de marcare poate deveni foarte deranjant pentru stapan.

7. Prin sterilizare impiedicati cresterea numarului de iepurasi abandonati sau crescuti in conditii necorespunzatoare.

Atentie! Comportamentul sexual al iepurilor este determinat de nivelurile hormonilor din sange. Valorile lor pot ramane ridicate chiar si 2 luni dupa sterilizare, ceea ce inseamna ca iepurasul se va mai putea manifesta sexual o perioada si dupa efectuarea procedurii.

Daca va decideti sa sterilizati iepurasul alegeti un veterinar care a mai efectuat cu succes astfel de proceduri si sfatuiti-va cu el in ceea ce priveste aspectele pre-operatorii si ingrijirea post-operatorie.

Publicat la: 12-06-2008
Distribuie: Tweet