Semne de boala la iepuri | 4animale.ro

Semne de boala la iepuri

Sanatate Iepuri

Iepurasi

Un iepuras sanatos este un companion excelent. La fel ca si alte animale de companie, iepurasii trebuie bine ingrijiti pentru a-si pastra sanatatea. O alimentatie sanatoasa si vizite regulate la veterinar sunt secretele care, in general, va ajuta sa asigurati o buna sanatate iepurasului dumneavoastra. Totusi, este bine sa supravegheati permanent si cu atentie iepurasul, pentru a putea identifica rapid eventuale semne de boala.
De ce se imbolnavesc iepurii?
La fel ca in cazul altor animale de companie si iepurasii se imbolnavesc datorita anumitor cauze: expunere la germeni patogeni,  ingerarea unui aliment care provoaca probleme, existenta unei predispozitii genetice pentru o anumita boala si altele.
Iepurasii isi ascund foarte bine semnele de boala, astfel incat trebuie sa fiti foarte atenti pentru a detecta aparitia unor modificari discrete care pot semnala o eventuala suferinta. Iata cateva dintre cele mai frecvente semne care arata ca este ceva in neregula cu iepurasul dumneavoastra:
- letargie si dificultati de miscare
- apetit scazut pentru mancare si apa
- diaree sau lipsa excrementelor. Staza gastrointestinala este o problema des intalnita la iepurii care nu mai mananca. Problema care este cauzata fie de lipsa fibrelor in alimentatie, fie de o stare proasta a dentitiei, fie de o boala a ficatului sau de cancer. Diareea indica o potentiala boala bacteriana sau parazitara.
- igiena deficitara. Iepurasii sunt cunoscuti a fi foarte curati; daca labutele lor sunt murdare sau blanita este mata si neingrijita inseamna ca animalul nu se simte bine.  De asemenea, salivatia excesiva, blanita neingrijita si rarita in zona gatului pot indica probleme cu dentitia. In plus, prezenta matretii, a unor zone cu blana lipsa sau blanita cu aspect solzos pot indica prezenta unei infectii parazitare care este contagioasa la alte animale si chiar si la om, infectia cu Cheyletiella parasitovorax.
- simptome de raceala: secretie nazala, stranut, tuse, respiratie greoaie. Prezenta acestor simptome indica necesitatea unui consult veterinar de urgenta.
- inclinatia neobisnuita a capului. Daca iepurasul isi tine capul inclinat, ochiul de pe partea respectiva pare afectat si animalul este discoordonat, este vorba despre o problema care afecteaza sistemul care controleaza echilibrul iepurelui.
Tratament
Veterinarul va prescrie pentru iepuras un tratament in functie de boala de care sufera. Pana cand ii puteti oferi tratamentul potrivit aveti grija sa ii asugurati apa si un mediu calduros. Va puteti folosi si de o siringa (fara ac) penru a-i oferi apa si mancare moale. 
Asigurati-va ca iepurasul beneficiaza de un consult medical veterinar cel putin o data pe an pana la varsta de 4 ani, iar ulterior cel putn o data la sase luni.
Preventie
Pentru a preveni pe cat posibil imbolnavirea iepurasului asigurati-va ca oferiti animalului o dieta corespunzatoare, un mediu curat si feriti-l de extremele de temperatura. Verificati frecvent si cu atentie animalul pentru a identifica imediat orice modificare a starii lui de sanatate.

Publicat la: 20-05-2021
Distribuie: Tweet