Imperecherea iepurilor - asigurarea conditiilor optime | 4animale.ro

Imperecherea iepurilor - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Iepuri

Iepuras.

Daca aveti o pereche viabila de iepuri si v-ati hotarat sa ii imperecheati, va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes.
Dieta echilibrata este esentiala pentru sanatatea reproducerii si ambele exemplare trebuie sa fie intr-o forma fizica foarte buna pentru a va asigura ca imperecherea se desfasoara fara probleme. Pentru detalii referitoare la alimentatie dati click aici.
Locul ales pentru desfasurarea imperecherii va trebui sa fie un perimetru inchis, suficient de mare, ferit de zgomote si in care alte animale sa nu poata patrunde. Folositi un teren neutru pentru ambele exemplare sau introduceti femela iepure in cusca masculului, niciodata invers.
Cusca in care femela va da nastere si isi va creste puii trebuie asezata intr-un loc linistit al casei, ferit de zgomote puternice sau de curenti reci de aer. In cusca in care se afla femela iepure si puii nu trebuie sa mai locuiasca nici un alt iepure, fie el femela sau mascul. Ideal este deci sa aveti o cusca separata pentru femela care are pui. De asemenea, alte animale nu trebuie sa aiba acces la cusca iepurilor.
Eliminati din cusca jucariile si toate accesoriile care nu sunt absolut necesare si asigurati-va ca puii nu vor putea patrunde in cotloane din care sa nu mai poata iesi. Puii s-ar putea usor rani, spre exemplu sau si-ar putea prinde labutele in rampe, platforme sau alte accesorii.
Va trebui neaparat sa puneti la dispozitia mamei iepure o casuta-cuib in care sa poata naste si sa-si poata alapta in siguranta puii. Aceasta casuta poate fi confectionata din placaj de lemn si ea trebuie confectionata in asa fel incat sa nu permita evadarea puilor. Mama iepure nu isi poate muta singura puii (asa cum fac alte animale) si un pui evadat din casuta poate muri de foame sau de frig! Dimensiunile ideale ale casutei sunt: pentru rasele pitice 30cm lungime X 20cm latime X 20cm inaltime; pentru rasele medii 38cm lungime X 25cm latime X 25cm inaltime; iar pentru rasele mari 45cm lungime X 30cm latime X 30cm inaltime. Nu introduceti casuta-cuib in cusca iepuroaicei mai devreme de ziua 27-28 de gestatie pentru ca femela va urina si defeca in ea, murdarind-o si facand-o astfel inutilizabila. Puteti captusi fundul casutei cu talas si fan. Iepuroaica isi va pune si ea amprenta in pregatirea cuibului, captusindu-l cu fire din blana sa.
Gestatia la iepuri dureaza in general 29-32 de zile, cu o medie de 30-31 de zile. Iepuroaica nu are nevoie de ingrijiri speciale pe perioada gestatiei, dar va trebui sa aveti grija sa o manipulati cu atentie pentru a nu o rani sau scapa. De asemenea, majoritatea crescatorilor sustin ca ratia de hrana a iepuroaicei nu trebuie marita pe perioada gestatiei, ci abia dupa nastere, pentru a favoriza alaptarea corespunzatoare.
Ideal este sa-i oferiti o hrana cat mai echilibrata, pelete de calitate superioara, legume proaspete si mult fan. De asemenea, evitati schimbarile bruste in rutina, mediul sau alimentatia femelei gestante intrucat pot fi stresante si cauza complicatii. Apa proaspata este foarte importanta si nu trebuie sa lipseasca nici o clipa.

Publicat la: 23-06-2009
Distribuie: Tweet