Imperecherea iepurilor - monta, gestatia, nasterea si dezvoltarea puilor | 4animale.ro

Imperecherea iepurilor - monta, gestatia, nasterea si dezvoltarea puilor

Reproducere Iepuri

Rica.

Reproducerea iepurilor este, in general, un proces relativ usor. Totusi, uneori pot aparea probleme, in special la prima gestatie a unei femele: abandonarea puilor, canibalismul asupra puilor etc. Va sfatuim sa verificati frecvent starea de sanatate a mamei si a puilor si sa solicitati asistenta si ajutorul unui veterinar daca este cazul.
Monta
Odata introdusi masculul si femela in incinta destinata desfasurarii actului de imperechere, este bine ca acestia sa fie supravegheati, atat pentru a se putea interveni in cazul unui conflict, cat si pentru a va asigura ca monta s-a produs. La inceput, iepurasii se pot fugari usor, dar apoi femela isi va ridica trenul posterior si va accepta masculul. Deseori, iepurasul va cadea pur si simplu in lateral, scotand un mormait, dupa indeplinirea actului sexual complet. Pentru a va asigura ca monta s-a produs, este bine sa lasati iepurasii impreuna cateva ore (pana la 12 ore). Atentie! Dupa imperechere trebuie sa evitati complet reintroducerea femelei in aceeasi incinta cu masculul! Uterul femelei iepure are forma literei „Y” si el poate gazdui 2 sarcini concomitent, fapt care va duce intotdeauna la complicatii serioase!
Gestatia
Gestatia la iepuri dureaza in general 29-32 de zile, cu o medie de 30-31 de zile. Este bine sa va marcati in calendar data la care s-au imperecheat iepurii pentru a fi pregatiti. Va trebui sa aveti in vedere si faptul ca, uneori, imperecherea poate sa nu aiba succes, femela trebuind sa fie imperecheata din nou.
Va trebui neaparat sa puneti la dispozitia mamei iepure o casuta-cuib in care sa poata naste si sa-si poata alapta in siguranta puii. Aceasta casuta poate fi confectionata din placaj de lemn si ea trebuie confectionata in asa fel incat sa nu permita evadarea puilor. Mama iepure nu isi poate muta singura puii (asa cum fac alte animale) si un pui evadat din casuta poate muri de foame sau de frig!

Publicat la: 23-06-2009
Distribuie: Tweet